Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA inšpirovaný batoh Honu vás udrží v chlade až 12 hodín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Batoh je zvyčajne niečo, čo si človek dá zo seba dolu, ak mu je príliš teplo. O novom batohu Honu inšpirovanom NASA sa však tvrdí, že v skutočnosti spôsobuje, že sa jeho nositeľ cíti celkom chladnejšie až o 11 stupňov Celzia, než keby vôbec nemal na sebe batoh.

Nový chladiaci batoh Honu vyrobila startup spoločnosť s názvom 19° N z Honolulu a je vybavený 3-litrovým vakom naplneným vodou, ku ktorému používateľ pridá balíček ľadu alebo studený gél. Čerpadlo napájané batériami potom nepretržite cirkuluje a ochladzuje vodu cez 18 metrov tepelne vodivých „mikrotrubíc“, ktoré sú stočené tesne pod nylonovú sieťovinu z taftu, ktorá je na chrbte, hrudníku a ramenách používateľa.

Chladiaci batoh Honu.

Výsledkom je chladiaci účinok, pretože teplo sa z nositeľa rozptyľuje do vody, ktorá ho odnáša. Táto technológia prenosu tepla sa nazýva ako systém ThermoCore a údajne je v zásade podobná systémom regulácie teploty, ktoré NASA používa v skafandroch. Na jedno nabitie lítium-iónovej batérie pritom systém dokáže nositeľa chladiť až 12 hodín. Okolitá teplota a teplota pokožky nositeľa evidentne určuje, ako dlho studený obklad v batohu vydrží. Ako náhle sa stratí chladiaci účinok, môže sa ľad alebo studený gél vymeniť do 10 sekúnd.

Detial polymérových trubíc, ktoré sú použité v aktívnom chladiacom systéme ThermoCore.

Batoh Honu má aj niekoľko funkcií bežných batohov, ako je rozšíriteľný hlavný úložný priestor s objemom 5 litrov, šesť vonkajších vreciek, popruhy na zavesenie cyklistickej prilby a voliteľný 1,5-litrový hydratačný vak a hadica na pitie. Päťbodový nastavovací systém by mal údajne zabrániť batohu v pohybe hore a dole, keď používateľ chodí alebo behá. V skutočnosti je Honu havajský názov zelenej morskej korytnačky. Batoh teda objíma chrbát nositeľa ako korytnačí pancier.

Chladiaci batoh Honu.

Celý batoh váži len 0,9 kilogramu (pravdepodobne bez vody alebo studeného obalu) a je k dispozícii pre veľkú a malú veľkosť trupu. Momentálne je súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať od 299 dolárov. Ak sa dostane do výroby, jeho maloobchodná cena bude 500 dolárov. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať niekedy v marci 2022.

Chladiaci batoh Honu.