Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare s MicroLED head-up displejom pomôžu nájsť správnu cestu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Xiaomi predstavila koncept zaujímavých inteligentných okuliarov s názvom Xiaomi Smart Glasses, ktoré sú navrhnuté tak, aby nielenže odosielali oznámenia zo smartfónu, ale vďaka head-up displeju si prinášajú aj niekoľko šikovných a od smartfónu úplne nezávislých funkcií.

Inteligentné okuliare Xiaomi Smart Glasses vyzerajú takmer ako obyčajné okuliare, no disponujú zobrazovacím systémom, ktorý rozširuje pohľad nositeľa napríklad na upozornenia na prichádzajúce hovory zo smartfónu, podrobné navigačné výzvy či preklady textu / fotografií v reálnom čase.

Tieto informácie sa odosielajú do zorného poľa nositeľa vďaka zobrazovaciemu čipu, ktorý má rozmery len 2,4 x 2,02 milimetra, teda je zhruba rovnakej veľkosti ako zrnko ryže, a MicroLED displeja s jednotlivými pixelmi o rozmere 4 µm. Aby sa zachovala integritu obrazu aj na priamom slnku, spoločnosť Xiaomi zvolila radšej monochromatický displej s vysokým jasom než plnofarebný displej, pričom svetlo smeruje do oka optickými vlnovodmi vyleptanými na vnútornej strane pravého skla okuliarov.

Koncept inteligentných okuliarov Xiaomi Smart Glasses.

Inteligentné okuliare sú údajne zložené z takmer 500 komponentov, ktoré zahŕňajú napríklad štvorjadrový ARM procesor, batériu, dotykový panel, rôzne senzory, moduly Wi-Fi a Bluetooth, pričom prevádzkujú vlastný operačný systém založený na Androide.

Toto nositeľné zariadenie pritom nepôsobí len ako druhá obrazovka spárovaného telefónu, no môže úplne nezávisle poskytovať navigačné pokyny, keď sa používateľ túla neznámou časťou mesta, prekladá text napísaný napríklad v reštauračnom menu do rodného jazyka nositeľa pomocou vstavanej 5-megapixelovej kamery, prekladá aj text na fotografiách a má ďalšie funkcie. Kamera sa dá samozrejme použiť aj na fotografovanie, pričom malé svetlo indikuje, kedy je používaná.

Koncept inteligentných okuliarov Xiaomi Smart Glasses.

Okuliare obsahujú mikrofóny s duálnym smerovým lúčom a reproduktor, takže používateľ môže tiež telefonovať zo spárovaného smartfónu a môže využívať hlasovú interakciu s digitálnymi asistentmi, či prijímať správy od dôležitých kontaktov.

Spoločnosť Xiaomi uvádza, že jej inteligentné okuliare vážia len 51 gramov, no neuviedla, či sa plánuje aj ich uvedenie na spotrebiteľský trh.

Nositeľovi sa veci, ako sú napríklad navigačné informácie, zdajú byť umiestnené pred okuliarmi.