Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezdrôtový nositeľný senzor premieňa pohyby tela na hudbu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje niekoľko zariadení, ktoré premieňajú pohyb používateľa na hudbu. Najnovší prírastok pochádza z dielne nemeckej spoločnosti Instruments of Things a má formu nositeľných senzorov, ktoré sledujú pohyb a cez prepojenú mobilnú aplikáciu potom pohyby nositeľa pretvára do zvukov alebo efektov.

Tento bezdrôtový nositeľný senzorický systém dostal názov SOMI-1 a skladá sa z troch častí. Prvou z nich je senzor podobný disku, ktorý váži len 9,4 gramu, vrátane batérie. Dá sa nosiť pripevnený na priloženom náramku, aby to vyzeralo, že používateľ má na ruke inteligentné hodinky alebo fitness náramok.

Bezdrôtový nositeľný senzorický systém SOMI-1.

Toto nositeľné zariadenie však nekontroluje fyzický výkon a zdravie, no meria smer a rýchlosť rôznych pohybov nositeľa. Tieto údaje sa bezdrôtovo odosielajú cez Bluetooth 5 do prijímača, ktorý sa zapojí do smartfónu a prevedie sa na zvuky prostredníctvom sprievodnej aplikácie pre operačné systémy Android a iOS. Mobilná aplikácia má množstvo zvukových doplnkov a predvolieb na kreatívne ovládanie a používatelia na začiatku nebudú potrebovať žiadne špeciálne školenie. Skúsenejší hráči sa môžu ponoriť hlbšie do nastavení a zmeniť mapovanie pohybov a pridať nové zvuky.

Bezdrôtový nositeľný senzorický systém SOMI-1.

Výrobca uvádza, že dosah bezdrôtového prenosu je až 50 metrov a rozbočovač môže prijímať údaje s nízkou latenciou do 10 ms, a to až zo šiestich senzorov súčasne. Systém je kompatibilný aj s MIDI, takže ho možno použiť so súpravami hudobnej produkcie bežiacimi na inom hardvéri.

Hudobníci môžu svojmu hraniu dodať aj nové dimenzie, napríklad spúšťať efekty alebo nahraté slučky s gestami v strede predstavenia. To isté platí pre DJ-ov, ktorí by mohli ovládať rytmus hudby mávnutím ruky. A tanečníci môžu zosúladiť tok hudby s ich vystúpením, alebo môžu veci zmiešať pridaním vlastných zvukových efektov k hudobnej skladbe.

Bezdrôtový nositeľný senzorický systém SOMI-1.

Spoločnosť Instruments of Things hľadá finančné prostriedky na výrobu systému SOMI-1 na startup portáli Kickstarter. Súprava dvoch senzorov, dvoch náramkov a rozbočovača je ponúkaná od 379 EUR. Ak všetko pôjde podľa plánov, prví kusy by sa mali k podporovateľom kampane dostať v auguste 2022.

Bezdrôtový nositeľný senzorický systém SOMI-1.