Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Facebook sa zameriava na tváre s novými inteligentnými okuliarmi

Facebook sa zameriava na tváre s novými inteligentnými okuliarmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Facebook dúfa, že môže uspieť tam, kde sa ostatným príliš nedarí, a chce využiť svoj obrovský globálny dosah na to, aby sa inteligentné okuliare stali celosvetovým hitom. V spolupráci s firmou Ray-Ban preto Facebook uvádza na trh okuliare na zachytávanie fotografií / videí s názvom Ray-Ban Stories.

Už existuje niekoľko pokusov, aby sa inteligentné slnečné okuliare stali nevyhnutným doplnkom, predovšetkým okuliare od spoločností Google či okuliare Snapchat Spectacles od spoločnosti Snap. Tieto veci však doteraz nedokázali upútať predstavivosť širšej verejnosti a stali sa často drahým špecializovaným výrobkom alebo zmizli z trhu úplne.

Výsledok spolupráce spoločností Facebook a EssilorLuxottica (materská spoločnosť Ray-Ban) má skutočne nádych okuliarov Snapchat Spectacles, aj keď v trochu úhľadnejšom balení. Nové okuliare Ray-Ban Stories sú pritom vybavené dvoma 5-megapixelovými prednými kamerami pre zachytávanie fotografií v rozlíšení 2 592 x 1 944 pixelov alebo videí s rozlíšením 1 184 x 1 184 pixelov pri rýchlosti záznamu 30 snímok za sekundu.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories.

Stlačením tlačidla snímania môže používateľ zachytiť fotografické spomienky na to, čo vidí na prechádzke mestom v horúcom a slnečnom dni, alebo si môže nahrať 30-sekundové videoklipy, ktoré sa dajú zverejniť online na platformách, ako sú Facebook, Instagram, Twitter a TikTok prostredníctvom novej aplikácie Facebook View pre operačné systémy Android a iOS. Aplikácia tiež umožňuje upravovať alebo vylepšovať obsah pred odoslaním a uložiť ho do pamäte telefónu, aj keď majú inteligentné okuliare dostatok vstavaného úložiska na viac ako 500 fotografií alebo 30 videoklipov. Používatelia sa môžu rozhodnúť aj pre ovládanie bez použitia rúk pomocou hlasových príkazov Asistentovi Facebook.

Nositeľné zariadenie má optimalizovaný procesor Snapdragon pre rýchle spracovanie záberov, dvojpásmové Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5.0 pre bezdrôtové pripojenie a batériu, ktorá by mala mať výdrž až 6 hodín používania na jedno nabitie. Batéria sa dá nabiť do plnej kapacity za 70 minút v dodávanom nabíjacom puzdre, ktoré samé o sebe umožní tri plné nabitia, kým ho nebude potrebné nabiť.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories sú dodávané s mikro reproduktormi s basovým portom na počúvanie streamovaných médií a tromi mikrofónmi vytvárajúcimi smerové lúče na komentovanie videí alebo prijímanie hovorov zo spárovaného smartfónu. Mikrofóny pritom disponujú algoritmom, ktorý zabráni rušeniu zvukmi z pozadia.

Takéto výrobky prirodzene vyvolávajú obavy o súkromie a vývojári zdôrazňujú, že okuliare boli navrhnuté s ohľadom na túto skutočnosť. Okuliare majú malé LED diódy, ktoré sa rozsvietia a upozornia okolie, že je spustený záznam fotografií alebo videí. Používateľ má aj možnosť úplného vypnutia kamier a mikrofónov, aby mal úplnú kontrolu nad zariadením. Spoločnosť Facebook tiež sľubuje, že bez súhlasu používateľa nebude pristupovať k žiadnym médiám. Navyše tvrdí, že skúsenosti s okuliarmi a aplikáciami budú bez reklám a všetko, čo je zachytené kamerami, nebude použité na prispôsobené reklamy.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories.

Niektoré údaje sa však zhromažďujú v predvolenom nastavení, vrátane stavu batérie, e-mailovej adresy a prihlasovacích údajov na Facebook pre účely overenia a stavu pripojenia, aby zariadenie a aplikácia fungovali tak, ako by mali. Používatelia sa môžu tiež rozhodnúť zdieľať ďalšie údaje s Facebookom, ak chcú, ako je napríklad počet fotografií nasnímaných zariadením a ako dlho strávia zaznamenávaním videí, aby pomohli s budúcim vývojom produktu. Facebook dokonca vybudoval mikrostránku na ochranu osobných údajov, aby na tieto funkcie upozornil a poskytol návod na zodpovedné používanie.

Okuliare Stories však nie sú zariadenie s rozšírenou realitou, takže digitálny vylepšený svet neuvidíte pred očami. Nie sú tiež vhodné do každého počasia a mali by byť uložené vo vrecku počas lejaku alebo dôkladne vysušené a poutierané v prípade ich postriekania vodou.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories sú teraz k dispozícii priamo od spoločnosti Ray-Ban v 20 štýlových kombináciách za uvádzaciu cenu 299 dolárov.

Inteligentné okuliare Ray-Ban Stories.