Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Emovo Grasp môže pomôcť obnoviť funkciu ruky po cievnej mozgovej príhode

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď niekto ochrnie v dôsledku cievnej mozgovej príhody alebo poranenia mozgu, veľká časť jeho zotavovania zahŕňa fyzické vedenie postihnutej končatiny z dôvodu stratenia jej pohyblivosti, aby sa to mozog mohol znovu naučiť. Nový exoskelet robí presne toto pre ruku a pacienti by ho mohli používať vo svojich domovoch.

Zariadenie známe ako Emovo Grasp vyrába švajčiarsky startup Emovo Care, ktorý je prepojený s výskumným inštitútom EPFL. Obsahuje dva káble poháňané motorom, pričom každý z nich je uzavretý v samostatnom plášti. Tie slúžia ako umelé šľachy, ktoré vedú pozdĺž chrbta postihnutej ruky a sú spojené s ukazovákom a prostredníkom prostredníctvom silikónových krúžkov.

Keďže je exoskelet Enovo Grasp malý a prenosný, pacienti si ho môžu vziať domov a používať ho medzi návštevami kliniky.

Keď si chce používateľ precvičiť uchopenie nejakého predmetu, stlačí jedno tlačidlo na ručnom diaľkovom ovládači, čím sa aktivuje motor, ktorý posunie káble dopredu. Tým sa prsty používateľa uzavrú okolo predmetu. Keďže dlaň a vankúšiky prstov zostávajú voľné, používateľ cíti predmet spolu s veľkosťou tlaku, ktorý naň vyvíja. Tento tlak možno modulovať pomocou diaľkového ovládača.

Keď pacient zistí, že predmet dobre uchopil, zastaví motor a udržiava umelé šľachy a prsty na mieste. Potom si môže precvičovať zdvíhanie predmetu a jeho odkladanie. Ak chce predmet uvoľniť, stlačením druhého tlačidla na diaľkovom ovládači spustí motor v opačnom smere, takže umelé šľachy jemne vytiahnu jeho prsty späť.

Zariadenie Emovo Grasp využíva poháňané umelé šľachy na pohybovanie prstami pacienta pri uchopovaní a uvoľňovaní predmetu.

Exoskelet Emovo Grasp je v súčasnosti predmetom klinickej štúdie, do ktorej je zapojených približne 30 pacientov s poranením mozgu vo Francúzsku, Taliansku a v Rakúsku. Jeden z testovaných subjektov už oznámil, že po siedmich rokoch úplnej nehybnosti dokázal pohnúť ukazovákom o dva milimetre len jeden deň po prvom použití zariadenia.

V súčasnosti sa plánujú ďalšie klinické štúdie. Očakáva sa, že zariadenie Emovo Grasp bude komerčne dostupné niekedy v budúcom roku.