Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slúchadlá EarHealth presne diagnostikujú celý rad stavov ucha

Slúchadlá EarHealth presne diagnostikujú celý rad stavov ucha
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím výskumníkov z Buffalskej univerzity použil Bluetooth slúchadlá a systém hĺbkového učenia umelej inteligencie na diagnostiku troch bežných ušných ochorení pomocou jednoduchého neinvazívneho zvukového testu, ktorý využíva zvukové cvrlikanie podobné sonaru na zmapovanie štruktúry ucha.

Systém s názvom EarHealth používa sadu Bluetooth slúchadiel do uší rozšírenú o mikrofóny smerujúce dovnútra, ktoré sú prepojené s aplikáciou v smartfóne. Systém potom vysiela do ucha cvrlikanie zvukového signálu, následne ho mikrofóny zaznamenávajú, ako sa tento signál odráža v ušných kanálikoch. To umožňuje systému vytvoriť profil jedinečného tvaru vnútorného ucha každého používateľa.

Snímanie sa vykonáva, keď je používateľ zdravý, aby sa stanovila základná hodnota, a potom sa ten istý test vykonáva pravidelne, aby sa zistili zmeny. Pri skúškach na ľuďoch s 92 dobrovoľníkmi dokázal systém diagnostikovať tri bežné ochorenia, ktoré menia geometriu ucha, len na základe kontroly zmien geometrie vnútorného ucha s presnosťou až 82,6 %.

Systém EarHealth používa sadu slúchadiel s mikrofónom nasmerovaným dovnútra.

Tri ochorenia, ktoré systém identifikoval, boli upchatie ušného mazu, prasknuté bubienky a bežná infekcia ucha známa ako ostitis media. V mnohých prípadoch ich dokázal identifikovať dlho predtým, ako sa prejavili ako závažné problémy.

„Vďaka EarHealth sme vyvinuli, ako veríme, vôbec prvý systém založený na ušných slúchadlách, ktorý monitoruje zdravotný stav ucha účinným, cenovo dostupným a používateľsky prívetivým spôsobom,“ povedal doktor Zhanpeng Jin, hlavný autor štúdie. „Keďže má potenciál odhaliť tieto stavy veľmi skoro, mohol by výrazne zlepšiť zdravotné výsledky mnohých ľudí“.

Štyri rôzne stavy, ktoré výskumníci identifikovali a ktoré menia vrátený zvukový signál spôsobom, ktorý systém hlbokého učenia dokáže rozpoznať a diagnostikovať s viac ako 80 % presnosťou.

Výskumníci tvrdia, že pracujú na zlepšení presnosti systému tým, že overujú, ako môžu do čítania vstupovať ušné chĺpky, historické zápaly bubienka a ďalšie faktory. Zdá sa však, že systém je dostatočne účinný, cenovo dostupný a používateľsky prívetivý na to, aby sa mohol rozšíriť na pravidelné a veľmi rýchle prehliadky uší.