Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chirurgická ihla ARC používa riadený hrot na ľahší prístup k cieľom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chirurgovia sa čoraz častejšie obracajú k menej invazívnym technikám, ako je používanie dlhých tenkých ihiel na prístup k cieľom v tele namiesto skalpelov. Nová chirurgická ihla s riadeným hrotom by mohla takéto zákroky ešte viac urýchliť a uľahčiť.

Bežne sú chirurgické ihly úplne pevné. Táto vlastnosť im síce pomáha udržiavať priamu dráhu cez tkanivo, ale zároveň neumožňuje túto dráhu zmeniť, ak sa zdá, že minú cieľ. Namiesto toho sa zvyčajne vytiahnu z tela pacienta a potom sa znovu zavedú pod trochu iným uhlom. Nielenže to trvá určitý čas, ale má to za následok aj väčšie poškodenie tkaniva, ktoré vzniká viacnásobným zavedením.

Pri hľadaní prispôsobivejšej alternatívy Charles Baur z EPFL a Lennart Rubbert zo Štrasburskej univerzity vyvinuli takzvanú ihlu ARC. Zariadenie je v podstate trubica v trubici. Jeho vonkajšia trubica má podobu pevného hriadeľa so skoseným koncom, čo znamená, že je zrezaná pod uhlom, podobne ako bežná ihla. Užšia vnútorná trubica sa skladá z troch spojených segmentov.

Mikroskopická snímka ihly ARC, na ktorej je vidieť jej skosenú pevnú vonkajšiu trubicu a pružnú kĺbovú vnútornú trubicu.

Keď sa ihla na začiatku zavedie, vnútorná trubica zostane stiahnutá vo vonkajšej trubici. Ak je potrebné dráhu ihly následne korigovať, chirurg stlačí posuvný ovládač na rukoväti, čím sa vnútorná trubica vysunie z konca vonkajšej trubice. Keď sa tri kĺbové segmenty vysunú, nejdú len rovno, ale sledujú uhol skosenej špičky vonkajšej trubice. Otáčaním ihly v tkanive tak môže chirurg určiť smer, ktorým pôjde vnútorná trubica.

Doteraz vytvorené prototypy mali vonkajší priemer od 0,9 do 4,5 milimetra a boli vyrobené z nehrdzavejúcej ocele aj zo skla. Zatiaľ čo oceľ sa celkovo osvedčila ako najlepšia na operácie mäkkých tkanív, medzi výhody skla patrí skutočnosť, že nevytvára odrazy, ktoré by mohli zakryť cieľové oblasti sledované prostredníctvom zobrazovacích systémov.

Technológiu ihiel ARC v súčasnosti komercializuje francúzska spoločnosť Conectus. Očakáva sa, že čoskoro sa začnú predklinické testy na ľuďoch.

Vnútorná trubica ihly ARC sa vysúva pomocou posuvného ovládača na rukoväti.