Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárna protetická ruka s plným rozsahom pohybu sa ovláda mysľou

Modulárna protetická ruka s plným rozsahom pohybu sa ovláda mysľou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje už niekoľko vývojových trendov v oblasti protetických rúk, ktoré sa približujú k plnému rozsahu pohybu a komplexnému zmyslu pre dotyk. Riadenie hornej končatiny prostredníctvom rozhrania medzi mozgom a počítačom je kľúčovým prvkom, ktorý poskytuje amputovaným osobám plnú kontrolu nad jemnou motorikou pomocou protézy.

Biotechnologická výskumná spoločnosť Atom Limbs so sídlom v San Franciscu pokračuje vo výskume a vývoji v tejto oblasti, ktorý sa začal pred viac ako 15 rokmi v laboratóriu aplikovanej fyziky na univerzite Johnsa Hopkinsa. Americká Agentúra pre pokročilé obranné výskumné projekty (DARPA) udelila skupine grant 120 miliónov dolárov na vytvorenie robotickej ruky pre vojenských amputovaných pacientov.

Mysľou ovládateľná protetická ruka Atom Limb.

Výsledkom práce, na ktorej sa podieľali stovky fyzikov, chirurgov, robotikov, pacientov s amputovanými končatinami a ďalších, je podľa spoločnosti Atom Limbs súčasná verzia modulárnej protetickej končatiny (Modular Prosthetic Limb, v skratke MPL). Ako sa uvádza vo vyhlásení na webovej stránke, Atom Limbs nevlastní MPL. Spoločnosť Atom Limbs má však exkluzívnu opčnú zmluvu s univerzitou Johnsa Hopkinsa a rokuje o licenčnej zmluve na túto technológiu.

Dizajn protetickej ruky MPL zahŕňa fyzickú protézu spolu s nositeľnou košeľou, ktorá obsahuje rozhranie mozog-počítač (Brain-to-Computer Interface, v skratke BCI). Toto rozhranie nebude vyžadovať implantáty v mozgu, ale bude zisťovať a prenášať signály z mozgu. Podľa spoločnosti Atom Limb „v závislosti od vernosti signálu môžeme navrhnúť menšiu ambulantnú operáciu na zlepšenie funkčnosti protetickej končatiny“. Vylepšením by mohla byť napríklad nejaká forma senzorového implantátu.

Mysľou ovládateľná protetická ruka Atom Limb.

MPL bude obsahovať manžetový komponent elektromyografických senzorov, ktoré budú prijímať signály z mozgu používateľa. Tento komponent, nazvaný ako „Atom Circle“, bude bezdrôtovo prenášať údaje do protézy Atom Touch, kde budú tieto údaje viesť k pohybu. Spoločnosť uvádza, že používatelia budú môcť proporcionálne a súčasne pohybovať zápästím, lakťom a jednotlivými prstami tak prirodzene ako s biologickou rukou. Dotykové senzory v protéze budú tiež prenášať informácie do mozgu, čo umožní používateľovi vnímať dotyk.

Spoločnosť Atom Limbs v súčasnosti očakáva spustenie projektu Atom Arm v roku 2023. Hoci je tento program stále vznikajúcou technológiou, potenciál neinvazívneho BCI, pomocou ktorého môžu amputovaní ľudia ovládať protézy mysľou, je určite dôležitý.

Mysľou ovládateľná protetická ruka Atom Limb.