Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Českí chirurgovia vykonali prvú robotickú resekciu časti pankreasu

Českí chirurgovia vykonali prvú robotickú resekciu časti pankreasu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Trojicu unikátnych zákrokov majú za sebou špecialisti z I. chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice Olomouc. Tím HPB (hepatopankreatobiliárnej) chirurgie, vedený primárom kliniky doc. MUDr. Martinom Lovečkom, Ph.D. spoločne s MUDr. Mgr. Pavlom Skalickým, Ph.D, na konci novembra ako prvý v Českej republike vykonal tri robotické resekcie časti pankreasu. Podľa vedúceho HPB tímu má robotická chirurgia veľkú budúcnosť a bude sa postupne rozširovať aj do ďalších oblastí.

Robotický systém da Vinci Xi, ktorý má FN Olomouc k dispozícii, doposiaľ vo veľkom používali predovšetkým urológovia a gynekológovia a po novom tiež ORL špecialisti.

„Nami vykonanými resekciami pankreasu došlo oficiálne k rozšíreniu spektra robotických úkonov a otvorila sa ďalšia z ciest pre robotickú chirurgiu,“ potvrdzuje doc. MUDr. Martin Loveček, Ph.D.

V skutočnosti jedným z cieľov jeho tímu je zaviesť robotickú pankreatickú chirurgiu ako štandardnú metódu liečby niektorých nádorových ochorení pankreasu. Významnou mierou k tomu prispela aj účasť takzvaného proktora - Dr. Freeka Daamse z Amsterdamskej UMC, ktorý bol prítomný pri prvých operáciách, a tiež podpora zástupcov spoločnosti Synektik.

Resekčné výkony na pankrease sa vo svete podľa slov primára I. chirurgickej kliniky FN Olomouc vykonávajú v širokom spektre rozsahu.

„A to od enukleácie, teda zjednodušene vybratia ohraničenej nádorového tkaniva, cez odstránenie časti orgánu, až po úplnú resekciu celého pankreasu. My sme zatiaľ roboticky vykonali jednu enukleáciu a dve čiastočné resekcie. V jednom prípade aj s pankreasom, čo je niekedy nutný súčasť operačného výkonu. Je potrebné povedať, že robotická chirurgia je do značnej miery závislá na kvalitnej príprave operatérov, v podstate na tréningu. Naším cieľom je do budúceho roka vedieť všetko, vrátane úplnej resekcie pankreasu,“ plánuje docent Loveček.

Zdroj: Fakultná nemocnica Olomouc

Nespornou výhodou robotickej chirurgie je to, že je šetrnejšia k pacientovu telu a a zároveň zvyšuje operačné kapacity nemocnice.

„U veľkej časti týchto výkonov si vystačíme s niekoľkými malými rankami. , velké části těchto výkonů si vystačíme s několika malými rankami, zatiaľ čo klasický postup vyžaduje často rez cez celé brucho. Navyše pri robotickej operácii otvárame pacienta len na chvíľu počas samotného výkonu. To všetko znamená významne menší operačný stres organizmu a významne menšiu reakciu organizmu na to oproti doposiaľ štandardnej otvorenej operácii. Z toho vyplýva potreba výrazne kratšej hospitalizácie. Zatiaľ čo po tradičnej operácii zostáva pacient v nemocnici ďalších dvanásť až štrnásť dní, takto ide domov po jedno týždni, prípadne aj skôr. To zároveň znamená, že uvoľní lôžko pre ďalšieho klienta. Navyše je rýchlejšie mobilizovaný, potrebuje menej analgetík a vyskytuje sa menej komplikácií. To všetko je významná výhoda pre pacienta, ale tiež úspora pre zdravotnícke zariadenie,“ vysvetľuje prednosta Dušan Klos, prečo tiež po už zavedenie robotickej kolorektálnej chirurgii a aktuálnej pankreatickej chirurgii bude na klinike nasledovať aj oblasť pľúcnej a a hrudnej robotickej chirurgie.

Zdroj: Fakultná nemocnica Olomouc

Na úspešnom zavedení robotickej operácie aj do oblasti HPB chirurgie majú nezanedbateľný podiel tiež ďalší členovia robotického tímu pod vedením sestry úseku Mgr. Šárky Táborskej. Sú to inštrumentárky Martina Fričarová, Jakub Reimer, Mária Králová, Lucia Prucková a Ing. Jakub Havránek.

Tím hepatopankreatobiliárnej chirurgie sa na I. chirurgickej klinike FN Olomouc skladá vedľa primára Lovečka ešte z jeho kolegov - MUDr. Mgr. Pavla Skalického, Ph.D., MUDr. Jany Tesaříkovej, Ph.D. a MUDr. Michala Gregoříka.

„Spoločne dosahujeme veľmi zaujímavých výsledkov a v Českej republike aktuálne vykonávame najvyšší počet resekčných výkonov na pankrease. Zároveň tiež vnímame neustály nárast počtu pacientov a práve robotická chirurgia môže byť cestou, ako sa s touto skutočnosťou vyrovnať. Vďaka zvýšeniu výkonnosti môžeme reálne uvažovať o ďalšom posilnení nášho tímu a vítame zároveň plánu našej nemocnice na zaobstaraní druhého robotického systému, ktorý by umožnil ďalší rozvoj nielen nášho odboru,“ uzatvára docent Martin Loveček.

Zdroj: Fakultná nemocnica Olomouc

(Zdroj: Fakultná nemocnica Olomouc)