Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezmanžetový monitor krvného tlaku robí meranie oveľa prenosnejším

Bezmanžetový monitor krvného tlaku robí meranie oveľa prenosnejším
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Valencell na veľtrhu CES 2023 predstavila podľa svojich slov prvý monitor krvného tlaku na svete bez manžety. Toto zariadenie sa vďaka svojim technológiám nepodobá ničomu inému na trhu.

Spoločnosť Valencell, ktorá stojí za snímačmi v spotrebiteľských výrobkoch značiek, ako Samsung, Bose či Jarba, je v oblasti digitálneho zdravia dobre známa. Doteraz si dala patentovať viac ako 100 nositeľných biomedicínskych senzorov, pričom má odborné znalosti v oblasti fotopletyzmografických (PPG) senzorov.

Zdroj: Valencell

Spoločnosť Valencell už viac ako desať rokov zhromažďuje surové údaje pomocou technológie PPG s nádejou, že na trh prinesie produkty s presnými výsledkami a pomôže spotrebiteľom zvládať chronické ochorenia. Po analýze vlastných súborov údajov PPG vývojári zo spoločnosti Valencell vyvinuli algoritmus, ktorý dokáže merať vzorce krvného tlaku. Na základe toho navrhli zariadenie, ktoré dokáže snímať krvný tlak bez kalibrácie alebo manžety. Jednoducho sa len nasadí na prst.

Zariadenie je malé a čierne, má zabudovaný displej, ktorý zobrazuje diastolické a systolické výsledky, a prostredníctvom Bluetooth sa pripája k aplikácii v smartfóne. Je tak trocha podobné pulznému oxymetru a rovnako sa osadzuje na špičku prsta. Po nasadení na prst pritom zariadenie zmeria krvný tlak za menej ako minútu.

Zdroj: Valencell

Po pripojení k zariadeniu si aplikácia uchováva záznamy všetkých predchádzajúcich meraní krvného tlaku a dokáže vykresliť trendy v čase. Používatelia si budú môcť stiahnuť a zdieľať svoje údaje a nastaviť si denné alebo týždenné pripomienky na kontrolu krvného tlaku. Spoločnosť Valencell plánuje aplikáciu čoskoro rozšíriť o manažment hypertenzie. Potom bude môcť používateľom poskytovať poradenstvo a navrhovať diétne a cvičebné plány.

Zariadenie čaká na schválenie od amerického úradu FDA, pričom spoločnosť Valencell očakáva jeho schválenie koncom roka 2023. Po schválení bude výrobok dostupný bez lekárskeho predpisu. Očakáva sa, že sa bude predávať za cenu približne 99 USD. Osobný monitor krvného tlaku bez manžety a bez kalibrácie bude potom k dispozícii nielen na osobné použitie, ale aj na profesionálne použitie lekármi.