Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vypnutie génu zvýši citlivosť rakovinových buniek na chemoterapiu

Vypnutie génu zvýši citlivosť rakovinových buniek na chemoterapiu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Belgickí vedci objasnili dôvod, prečo sa u určitých typov rakoviny vyvíja odolnosť voči chemoterapii. Vypnutím génu, ktorý produkuje proteín podieľajúci sa na rezistencii voči chemoterapii, sa im podarilo zvýšiť citlivosť rezistentných rakovinových buniek na liečbu.

Hoci sa v oblasti cielenej liečby dosiahol nový pokrok, chemoterapia zostáva základom liečby rakoviny. U pacientov sa však môže vyvinúť rezistencia na chemoterapiu, ktorá spôsobuje, že rakovinové bunky sa vyhýbajú jej účinkom na odstránenie rakoviny.

Ukázalo sa, že proces nazývaný ako epiteliálno-mezenchymálny prechod (EMP) riadi vývoj, progresiu a metastázovanie rakovinových nádorov, ako aj odolnosť voči chemoterapii. Prostredníctvom EMP strácajú epitelové rakovinové bunky schopnosť priľnúť k susedným bunkám, čím získavajú väčšie migračné a invazívne schopnosti. Mechanizmus, ktorým EMP ovplyvňuje rezistenciu na chemoterapiu, však nie je dobre známy.

Výskumníci z Université Libre de Bruxelles experimentovali na myšiach geneticky modifikovaných tak, aby mali skvamocelulárny karcinóm kože ((squamous cell carcinoma, SCC), druhý najčastejší typ rakoviny kože. Výskumníci skúmali rakovinové bunky s EMP, aby zistili reakciu rôznych bunkových populácií na chemoterapiu.

Myši dostávali štandardnú chemoterapiu, ktorá sa používa na liečbu ľudí s metastatickým SCC. Vedci zistili, že rakovinové bunky prezentujúce EMP boli veľmi odolné voči chemoterapii a že v bunkách odolných voči chemoterapii bola vysoká expresia génu RHOJ. Tento gén kóduje malý proteín viažuci GTP, ktorý sa tiež nazýva RHOJ. GTP-viažuce proteíny prenášajú signály mimo bunky a spôsobujú vnútrobunkové zmeny.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

Dôležité je, že výskumníci zistili, že utlmenie expresie RHOJ spôsobilo, že rakovinové bunky boli citlivé na chemoterapiu. Keď sa bližšie pozreli na proteín RHOJ, objavili mechanizmus, ktorým RHOJ robí bunky odolnými voči chemoterapii. Zistilo sa, že RHOJ aktivuje cestu opravy DNA v bunke po poškodení DNA spôsobenom chemoterapiou. To umožnilo rakovinovým bunkám opraviť sa a uniknúť smrti.

Štúdia umožnila lepšie pochopiť genetický mechanizmus, ktorý je základom niektorých typov rakoviny odolných voči chemoterapii, čo má dôležité dôsledky pre vývoj budúcej liečby.

„Náš objav, že inhibícia jediného génu môže spôsobiť citlivosť rakovinových buniek na chemoterapiu, otvára nové možnosti pre vývoj liekov zameraných na RHOJ, ktoré by mali znížiť rezistenciu na chemoterapiu u pacientov s rakovinou vykazujúcou EMP," povedal Cédric Blanpain, zodpovedajúci autor štúdie.

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Nature.