Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahký a lacný spôsob merania hladiny cukru pomocou smartfónu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Množstvo ľudí po celom svete trpia cukrovkou, no u väčšiny z nich je to nezistené. Súčasná diagnóza vyžaduje klinický krvný test na cukor alebo použitie domáceho glukomeru. Vzhľadom na to, že prístup a náklady sú obrovským faktorom pri testovaní diabetického stavu, ktorý nemôže mať roky žiadne príznaky, nie je žiadnym prekvapením, že až 80 % pacientov nie je diagnostikovaných, kým sa ochorenie nerozvinie do závažnejších problémov, ako je diabetes 2. typu.

Už čoskoro by však mohla pomôcť lacná a jednoduchá rutinná kontrola hladiny cukru v krvi, pretože výskumníci z Washingtonskej univerzity navrhli systém s názvom GlucoScreen, ktorý využíva existujúcu technológiu smartfónov a prepracované testovacie prúžky na presné meranie hladín cukru v krvi na včasnú detekciu cukrovky.

Ľudia vo veku 45 a viac rokov, tí, ktorí majú člena rodiny s diabetom 2. typu, tí, ktorí majú v anamnéze gestačný diabetes alebo majú nadváhu, sú vystavení vyššiemu riziku takzvaného prediabetu. Našťastie, ak sa tento stav zistí dostatočne skoro, napríklad preventívnym rutinným testovaním, možno ho zvrátiť fyzickou aktivitou a zmenami stravovania.

„Pri konvenčnom skríningu si človek aplikuje kvapku krvi na testovací prúžok, kde krv chemicky reaguje s enzýmami na prúžku,“ povedal hlavný autor štúdie Anandghan Waghmare. „Glukomer sa používa na analýzu tejto reakcie a na dodanie hodnoty glukózy v krvi. Vzali sme rovnaký testovací prúžok a pridali sme lacné obvody, ktoré komunikujú údaje generované touto reakciou do akéhokoľvek smartfónu prostredníctvom simulovaného poklepania na obrazovku. Ak sú používatelia ohrození cukrovkou, dozvedia sa, že sa majú obrátiť na svojho lekára“.

Prototyp systému využíva blesk telefónu na napájanie senzorového prúžku.

Systém vidí, ako používateľ prilepí každý koniec testovacieho prúžku na zadnú stranu svojho telefónu a zakryje blesk fotoaparátu. Po pichnutí do prsta lancetou, podobne ako pri bežnom teste, sa na biosenzor na konci testovacieho prúžku nanesie kvapka krvi. Pomocou fotodiód poháňaných bleskom telefónu sa údaje z analýzy krvi prenesú do zariadenia, kde strojové učenie v aplikácii zobrazí informácie a vypočíta hodnotu glykémie.

Systém pritom neobsahuje žiadnu zložitú elektroniku ani nevyžaduje Wi-Fi či Bluetooth pripojenie. A výsledky štúdie naznačujú, že systém GlucoScreen poskytne približne rovnakú presnosť ako súčasné domáce glukomery.

„Keďže používame vstavanú kapacitnú dotykovú obrazovku, ktorá je prítomná v každom smartfóne, naše riešenie možno ľahko prispôsobiť širokému použitiu,“ povedal spoluautor štúdie Jason Hoffman. „Nemusíte rootovať telefón. V skutočnosti s telefónom nemusíte robiť nič okrem inštalácie aplikácie. Akýkoľvek model máte, bude fungovať“.

Aplikácia zobrazuje vypočítanú hodnotu glykémie.

Aj keď je to len prototyp, ktorý si vyžaduje ďalšie klinické štúdie a výskum v oblasti výroby, je to sľubný prírastok do rozvíjajúceho sa technologického prostredia, ktorý ľuďom umožňuje vziať svoje zdravotné vyšetrenie doslova do vlastných rúk.

„Jednou z prekážok, ktoré vidím vo svojej klinickej praxi, je to, že mnohí pacienti si nemôžu dovoliť testovať sami seba, pretože glukomery a ich testovacie prúžky sú príliš drahé,“ povedal spoluautor Dr. Matthew Thompson. „A zvyčajne sú to ľudia, ktorí najviac potrebujú testovanie glukózy, ktorí čelia najväčším prekážkam“.

Výskum bol nedávno publikovaný v Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.