Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezbolestná náplasť využíva ultrazvuk na dodávanie liekov cez kožu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT vyvinuli novú nositeľnú náplasť, ktorá dokáže účinnejšie a bezbolestne dodávať lieky cez kožu. Prístroj využíva pulzy ultrazvuku na „vypáčenie a otvorenie“ vonkajšej vrstvy kože, čo by mohlo zlepšiť lokálne lieky alebo dokonca tetovanie.

Mnoho liekov sa podáva buď perorálne alebo intravenózne, ale prvá metóda si vyžaduje väčšie dávky, druhá metóda je nepríjemná a obidve je ťažké nasmerovať na konkrétne oblasti. Pre novú štúdiu chcel tím z MIT vyvinúť spôsob, ako dopraviť lieky cez kožu priamo tam, kde majú byť.

Tím tento systém nazýva ako Conformable Ultrasound Sonophoresis Patch (cUSP) a je obsiahnutý v hydrogéle, ktorý sa prilepí na pokožku nositeľa. Vo vnútri náplasti sú štyri prevodníky spojené medenými stopami na vedenie elektriny. Nad každým prevodníkom je dutina obsahujúca molekuly liečiva rozpustené v kvapaline, a keď sú prevodníky napájané, vibrujú a vytvárajú bubliny v kvapaline. To zase vytvára mikrotrysky tekutiny, ktoré vystreľujú cez pevnú vonkajšiu vrstvu pokožky.

Nová nositeľná náplasť môže dodávať lieky cez kožu pomocou ultrazvuku.

Výskumníci testovali systém na vzorkách bravčovej kože, dodávajúc typ vitamínu B nazývaný ako niacínamid, ktorý sa používa v mnohých opaľovacích krémoch a hydratačných prípravkoch. Zistili, že systém cUSP bol schopný poslať cez kožu 26-krát viac molekúl liečiva ako náplasť bez pomoci ultrazvuku.

Porovnali to aj s ďalšou novou metódou bezbolestného podávania liekov, ktorými sú náplasti s mikroihlami. Tie obsahujú drobné lyofilizované hroty lieku, ktoré prenikajú do pokožky a rozpúšťajú sa. Ultrazvuková náplasť bola schopná dodať svoje užitočné množstvo niacínamidu za 30 minút, zatiaľ čo mikroihlovej náplasti trvalo dodanie rovnakého množstva lieku až šesť hodín.

Rôzne vrstvy a komponenty novej ultrazvukovej náplasti na dodávanie liečiva.

Vedci tvrdia, že táto technika by mohla byť obzvlášť užitočná na dodávanie liekov na liečbu kožných ochorení, ako sú popáleniny, rakovina kože alebo príznaky starnutia. S vyššou presnosťou by systém mohol posielať úžitkové zaťaženie hlbšie, aby sa liek dostal do krvného obehu, ako je fentanyl, alebo hormóny, ako je inzulín alebo progesterón. Môže to dokonca pomôcť bezbolestne aplikovať tetovanie.

„Jednoduché používanie a vysoká opakovateľnosť, ktorú ponúka tento systém, poskytuje alternatívu pre pacientov a spotrebiteľov trpiacich kožnými ochoreniami a predčasným starnutím pokožky,“ povedal Canan Dagdeviren, hlavný autor štúdie. „Podávanie liekov týmto spôsobom by mohlo ponúknuť menšiu systémovú toxicitu a je lokálnejšie, pohodlnejšie a kontrolovateľnejšie“.

Výskum bol nedávno publikovaný v Advanced Materials. Tím popisuje prácu vo videu na začiatku článku, ktoré si môžete pozrieť aj priamo TU.