Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kontaktné šošovky miLens by mohli čoskoro sledovať pacientov s glaukómom

Kontaktné šošovky miLens by mohli čoskoro sledovať pacientov s glaukómom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V posledných rokoch vzniklo niekoľkých experimentálnych zariadení, ktoré monitorujú tlak v očiach pacientov s glaukómom. Kontaktná šošovka miLens, ktorá je najnovším z nich, práve ukončila klinické skúšky a už budúci rok by mohla byť komerčne dostupná.

Ku glaukómu dochádza, keď zablokovanie odtokových kanálikov oka spôsobuje, že sa v oku hromadí vodnatý mok rýchlejšie, ako môže odtekať. Tým sa zvyšuje vnútro očný tlak, ktorý môže poškodiť zrakový nerv a spôsobiť slepotu. A hoci existujú lieky v podobe očných kvapiek, ktoré pomáhajú znižovať vnútro očný tlak, najlepšie fungujú, ak sa dávkovanie priebežne mení podľa aktuálnej výšky tlaku v oku.

Za normálnych okolností musí tento tlak každých niekoľko mesiacov kontrolovať špecialista na klinike. Problémom je, že medzi týmito kontrolami môže vnútro očný tlak nebezpečne stúpnuť. A práve na to sú určené kontaktné šošovky miLens.

Zariadenie vyvíja kalifornská startup spoločnosť Smartlens a je založený na prototype implantátu na monitorovanie glaukómu, ktorý bol predtým vytvorený na Stanfordskej univerzite. Zatiaľ čo zariadenie zo Stanfordu sa muselo do oka umiestniť chirurgicky a teda natrvalo, miLens je mäkká kontaktná šošovka, ktorá sa nasadzuje a vyberá denne, ako každá iná.

Kontaktné šošovky miLens by mohli čoskoro pomáhať sledovať pacientov s glaukómom.

V zariadení je zabudovaný utesnený mikrofluidný kanálik, ktorý prebieha po obvode dúhovky nositeľa v krúžku a neobjaví sa v jeho videní. Tento kanálik je čiastočne naplnený netoxickou tekutinou a má odstupňované číselné značky, ktoré označujú jednotky merania vnútro očného tlaku.

Keď sa vnútro očný tlak používateľa zvýši, spôsobí to, že sa jeho rohovka vydúva a tlačí na šošovku miLens. Tento tlak vytláča tekutinu v šošovke cez kanálik nahor. Čím väčší je tlak, tým ďalej sa tekutina dostane. Pomocou kamery tretej strany používatelia získajú detailný záber šošovky miLens. Tým, že vidia, aké číslo na kanáliku kvapalina dosiahla, získajú údaj o vnútro očnom tlaku v reálnom čase, kedykoľvek a kdekoľvek si želajú.

Rovnako ako iné kontaktné šošovky, aj miLens sa dajú vyrobiť na lekársky predpis pre každého používateľa.

V nedávnej klinickej štúdii, v ktorej zariadenie používalo 25 pacientov s glaukómom, sa zistilo, že údaje z miLens presne zodpovedajú údajom získaným pomocou zlatého štandardu Goldmannovej aplanačnej tonometrie (GAT). Presnejšie, 78 % hodnôt nameraných pomocou miLens bolo v rozmedzí len 2 mmHg (miligramy ortuti) od hodnôt nameraných pomocou GAT.

Podľa spoločnosti Smartlens by sa kontaktné šošovky miLens mali dostať na trh do konca roka 2024 a to „za prijateľnú cenu“. Spoločnosť pracuje aj na zariadení „inteligentného skla“ s názvom THERmic, ktoré bude fungovať v kombinácii s kontaktnými šošovkami miLens a bude automaticky dodávať do očí lieky proti glaukómu podľa potreby.