Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začínajú sa ľudské testy univerzálnej mRNA vakcíny proti chrípke

Začínajú sa ľudské testy univerzálnej mRNA vakcíny proti chrípke
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na radosť je síce ešte veľmi skoro, ale preteky o vývoj prvej bezpečnej a účinnej univerzálnej vakcíny proti chrípke založenej na mRNA naberajú na obrátkach. Najnovším krokom je začatie klinickej štúdie fázy 1 na ľuďoch na Dukeovej univerzite v Durhame v Severnej Karolíne, ktorá testuje bezpečnosť a imunitnú odpoveď vakcíny H1ssF-3928 mRNA-LNP, ktorú vyvinulo Centrum výskumu vakcín amerického Národného inštitútu pre alergiu a infekčné choroby (National Institute of Allergy and Infectious Diseases - NIAID).

Približne 50 účastníkov vo veku od 18 do 49 rokov bude rozdelených do troch skupín a dostanú 10, 25 a 50 mikrogramov aktívneho lieku. Keď sa potom určí optimálne dávkovanie, túto už odmeranú dávku dostane ďalších 10 účastníkov. Bude existovať aj ďalšia skupina, ktorá dostane aktuálne štvorvalentné očkovanie proti sezónnej chrípke, takže výskumníci majú komparatívny súbor údajov, ktorý zohľadňuje imunitnú odpoveď a bezpečnosť ľahko dostupných vakcín proti chrípke.

Tí, ktorí sa zúčastňujú štúdie, budú potom pravidelne vyhodnocovaní počas 12-tich mesiacov, aby sa zistilo, ako sa darí imunitnej odpovedi lieku, a aby sa posúdila jeho krátkodobá a dlhodobá bezpečnosť.

Zatiaľ čo čísla sa líšia v závislosti od toho, ktoré kmene sezónnej chrípky prevládajú, americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odhaduje, že v horších rokoch od roku 2010 do roku 2020 mal vírus za následok až 710 000 ročných hospitalizácií a 52 000 úmrtí v USA. Na celom svete chrípka ročne zabije až 650 000 ľudí.

„Univerzálna vakcína proti chrípke by bola veľkým úspechom v oblasti verejného zdravia a mohla by eliminovať potrebu každoročného vývoja vakcín proti sezónnej chrípke, ako aj potrebu, aby sa pacienti každý rok očkovali proti chrípke,“ povedal Dr. Hugh Auchincloss, riaditeľ NIAID. „Navyše, niektoré kmene vírusu chrípky majú významný pandemický potenciál. Univerzálna vakcína proti chrípke by mohla slúžiť ako dôležitá línia obrany proti šíreniu budúcej chrípkovej pandémie“.

Táto štúdia prichádza po počiatočnej štúdii Centra výskumu vakcín NIAID o bezpečnosti a imunitnej odpovedi nanočasticovej vakcíny H1ssF (H1 hemaglutinín stabilizovaný kmeňový feritín). Štúdia fázy 1 od apríla 2019 do marca 2020 priniesla široké protilátkové odpovede u 52 účastníkov vo veku 18-70 rokov. Výsledky štúdie boli zverejnené minulý mesiac v magazíne Science Translational Medicine.

Vakcína H1ssF sa zameriava na chrípkový proteín hemaglutinín. Jedna časť tohto proteínu, takzvaná „hlava“, sa mení, keď sa vírus vyvíja na rôzne kmene, ale kmeň proteínu sa mení oveľa pomalšie a zostáva pomerne konštantný počas chrípkových mutácií. Vedci sa domnievajú, že práve tu leží kľúč k dlhotrvajúcej, účinnej univerzálnej preventívnej vakcíne.

Nová štúdia kombinuje nanočasticovú vakcínu H1ssF s mRNA ako platformou s konečným cieľom poskytnúť účinnejšiu, cielenú imunitnú odpoveď.

„V priebehu chrípkovej sezóny sa vírus chrípky posúva, prechádza malými, ale významnými zmenami, ktoré znižujú účinnosť súčasných vakcín,“ povedal Dr. Emmanuel Walter, hlavný lekár a riaditeľ jednotky testovania vakcín na Dukeovej univerzite. „Dúfame, že táto vakcína by mohla poskytnúť ochranu pri takýchto zmenách“.