Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jednoduchý test moču pre domáce sledovanie straty svalovej hmoty

Jednoduchý test moču pre domáce sledovanie straty svalovej hmoty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Chronická strata svalov nespôsobuje len fyzickú slabosť človeka, okrem iného zvyšuje riziko vážnych pádov a dokonca aj smrti. Nový jednoduchý test moču by však mohol umožniť zistenie straty svalov skôr ako kedykoľvek predtým.

Zatiaľ čo strata svalovej hmoty súvisiaca s vekom je viac-menej nevyhnutná, ak neprijmete preventívne opatrenia, môže byť ťažké zmerať, ako rýchlo strácate svalovú hmotu. Bohužiaľ, veľa ľudí si neuvedomuje, aký vážny problém sa stal, kým nespadnú a neutrpia vážne zranenie. Navyše ich strata svalov môže byť spojená so základným stavom, ako je svalová dystrofia, čo si vyžaduje okamžitú pozornosť.

Strata svalov sa zvyčajne monitoruje pomocou zobrazovacích technológií, ako je skenovanie CT a MRI. Pretože tieto systémy sú umiestnené na klinikách a musia ich obsluhovať kvalifikovaní technici, väčšina ľudí nechodí na skenovanie svalov pravidelne alebo často. Tu prichádza na rad testovacia súprava Myomar. Vytvorila ju kanadská lekárka Rafaela Andrade. Jej staršia teta zomrela na komplikácie spojené s pádom a pred nehodou si neuvedomovala rozsah svojej slabosti.

Súprava, ktorá je opísaná ako podobná domácemu tehotenskému testu, vyžaduje od používateľov, aby sa vymočili na jednorazový chemicky ošetrený testovací prúžok a potom prúžok odfotili smartfónom.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Freepik

Analýzou obrazu dokáže aplikácia v smartfóne zistiť koncentrácie biomarkerov chemických látok spojených so zdravím svalov v moči. Po vložení týchto údajov do matematického modelu je aplikácia schopná predpovedať stratu svalov. Doteraz sa ukázalo, že u mužov je to presné na 80 % a u žien až na 96 %. Tieto čísla by sa mali s ďalším vývojom technológie zlepšovať.

Tím teraz hľadá dobrovoľníkov na pomoc pri vývoji produktov. Záujemcovia sa môžu zaregistrovať prostredníctvom webovej stránky Myomar. Očakáva sa, že súprava bude komerčne dostupná na jeseň budúceho roka.

„Myšlienkou je, že ak dokážeme včas monitorovať presné ukazovatele straty svalovej hmoty, môžeme prijať opatrenia na zmenu nášho správania, aby sme ochránili svoje zdravie svalov,“ povedala Rafaela Andrade. „Rovnako ako pravidelne používame cholesterolový test na sledovanie zdravia srdca alebo glukózový test na sledovanie cukrovky, musíme začať aktívne chrániť naše svaly“.