Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kapsula CapScan zbiera údaje o črevách tam, kde je to najdôležitejšie

Kapsula CapScan zbiera údaje o črevách tam, kde je to najdôležitejšie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aby lekári zistili, čo sa deje v tráviacom trakte, zvyčajne analyzujú vzorky stolice získané od danej osoby. Nová prehĺtateľná kapsula však údajne poskytuje oveľa presnejší obraz o zdraví čriev človeka.

Zariadenie známe ako CapScan vyvíjajú vedci z Kalifornskej univerzity v Davise, Stanfordskej univerzity a startup spoločnosti Envivo Bio so sídlom v San Franciscu. Podľa výskumníkov sú baktérie, bielkoviny a iné látky nájdené vo vzorkách stolice väčšinou len ukazovateľmi aktivity v dolnej časti hrubého čreva. A tam sa väčšina činnosti neodohráva.

„Meranie črevných metabolitov v stolici je ako skúmanie slona pomocou jeho chvosta,“ povedal Dari Shalon zo spoločnosti Envivo Bio, vynálezca kapsuly. „Väčšina metabolitov sa vytvára, transformuje a využíva vyššie v črevách a do stolice sa ani nedostane“.

Práve tu prichádza na rad CapScan. Toto zariadenie sa skladá z polymérového obalu, ktorý obsahuje zavalitý vak na zber tekutín. Keď sa kapsula prehltne a dostane sa do tenkého čreva, povlak na zariadení citlivý na pH sa rozpustí a odhalí integrovaný jednosmerný ventil. Tento ventil umožňuje nasávanie tráviacej tekutiny do kapsulového vaku, ktorý sa pritom rozširuje.

Prototyp črevnej kapsule CapScan.

Keď je vak plný, ventil bráni tomu, aby sa v ňom zhromažďovali ďalšie tekutiny nižšie v tráviacom trakte. Keď sa kapsula na jedno použitie následne vylúči spolu so stolicou, vyberie sa a jej obsah sa analyzuje. A čo je dôležité, úpravou citlivosti povlaku na pH, aby sa rozpúšťal pri rôznych úrovniach kyslosti, je možné diktovať, kde sa tekutiny v tenkom čreve budú zbierať.

V laboratórnych testoch vykonaných na 15-tich zdravých dobrovoľníkoch odhalila analýza zariadenia CapScan významné rozdiely medzi vzorkami tenkého čreva a stolice, pokiaľ ide o baktérie, vírusy, hostiteľské proteíny a metabolity z potravy. Identifikovalo sa viac ako 2 000 z nich a zistilo sa, že ich koncentrácie sa líšia v závislosti od stravy jednotlivých osôb.

„Táto kapsula a správy sú prvé svojho druhu,“ povedal profesor Oliver Fiehn z Kalifornskej univerzity v Davise. „Všetky ostatné štúdie o ľudskej črevnej mikroflóre sa zameriavali na stolicu ako náhradu metabolizmu hrubého čreva. Faktom však samozrejme je, že 90 % ľudského trávenia sa odohráva v hornej časti čreva, nie v hrubom čreve."

Výskum je opísaný v dvoch článkoch uverejnených v časopisoch Nature a Nature Metabolism.