Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém SurgiField je prenosná sterilná mini operačná sála

Systém SurgiField je prenosná sterilná mini operačná sála
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už ide o rozvojovú krajinu, bojisko alebo miesto katastrofy, existujú miesta, kde musia lekári vykonávať operácie mimo sterilnej operačnej sály. V budúcnosti by im mohol pomáhať systém SurgiField, ktorý sa dá opísať ako miniatúrna sterilná operačná sála, ktorá sa dá ľahko zbaliť a prenášať tam, kde je to potrebné.

Zariadenie SurgiField vyrába spinoff spoločnosť SurgiBox, ktorú založili inžinieri z MIT. Pozostáva z troch častí: zapečatenej jednorazovej priehľadnej plastovej časti s názvom SurgiBubble, inteligentného riadiaceho modulu (Smart Control Module - SCM) vybaveného elektrickou vzduchovou pumpou a nabíjateľnej lítium-iónovej batérie. Všetky tri časti možno údajne nosiť v jednom batohu a dajú sa zložiť len za pár minút.

Systém SurgiField sa dá údajne nastaviť na telo pacienta v priebehu niekoľkých minút.

Keď sa systém používa, predsterilizovaná časť SurgiBubble sa umiestni na príslušnú oblasť tela. Jej spodné okraje sú utesnené ku koži pacienta a vo svojom tvare je držaná priloženým skladacím rámom. Pripojený systém SCM udržuje prúdenie vzduchu vo vnútri SurgiBubble pomocou hadice spájajúcej dva moduly. Vzduch je pritom čistený HEPA filtrom.

Ako náhle je čas na operáciu, chirurg siahne do SurgiBubble cez dva dovnútra smerujúce prieramky. Potom jednoducho sleduje, čo robí, pohľadom cez priehľadný plast. Po dokončení zákroku sa SurgiBubble odstráni a zlikviduje a zvyšok systému sa znova zabalí.

SurgiBubble je možné umiestniť na rôzne časti tela podľa potreby.

V rámci prebiehajúceho programu pomoci bolo minulý mesiac Ukrajine darovaných 50 systémov SurgiField. MIT uvádza, že po prvom darovaní ukrajinské operačné veliteľstvo Juh oznámilo, že systém už zachránil 31 životov.

Plány počítajú s tým, že prvá plná produkčná séria bude určená pre Lekárov bez hraníc. Je dokonca možné, že technológia by sa mohla použiť v nenúdzovom režime, čím by sa rozšírila aj na miesta, kde je možné vykonávať bežné operácie.

SurgiBubble má viacero sád otvorov na ruky, ktoré umožňujú rôzne miesta vstupu.

„Myslíme si, že systém SurgiField by sa dal použiť na zníženie nákladov na zdravotnú starostlivosť a tiež na poskytnutie väčšej flexibility lekárom a pacientom,“ povedal Mike Teodorescu, ktorý založil spoločnosť SurgiBox, spolu s Debbie Teodorescu. „S čistením operačnej sály, jej prípravou pre pacientov a prípravou pacienta na operačnú sálu je spojený celý rad nákladov. Mať niečo z toho pri lôžku pacienta by bolo nesmierne prospešné“.