Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Snímky nánosov v tepnách tlačia pacientov k riešeniu srdcových rizík

Snímky nánosov v tepnách tlačia pacientov k riešeniu srdcových rizík
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci zistili, že ukazovanie obrázkov nánosov v tepnách pacientom ich nielen vzdeláva, ale ich aj motivuje k riešeniu rizikových faktorov, ktoré sú spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Kardiovaskulárne ochorenia (KVO) sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí, na ktoré ročne zomrie približne 17,9 milióna ľudí. Ateroskleróza je dominantnou príčinou KVO. Ide o nahromadenie nánosu v koronárnych tepnách, ktorý obmedzuje prietok krvi do srdca a môže viesť k srdcovému infarktu, srdcovému zlyhaniu a mozgovej príhode.

Identifikácia a riadenie rizikových faktorov spojených s KVO je dôležité pre optimalizáciu zdravia, ale rovnako dôležité je aj vnímanie a pochopenie týchto rizikových faktorov pre pacientov. Napríklad je dôležité, aby človek pochopil, prečo sa musí zdravo stravovať, prestať fajčiť, užívať predpísané lieky a mať pod kontrolou svoj krvný tlak.

Nová štúdia z Baker Heart and Diabetes Institute v Melbourne, a Menzies Institute for Medical Research v Hobarte zistila, že pacienti, ktorým boli ukázané snímky nánosov v ich tepnách, boli viac motivovaní dodržiavať liečbu a riešiť rizikové faktory.

„Táto štúdia ukazuje, že používanie snímok, ako aj bežných informácií o rizikách pomáha preklenúť medzeru vo vedomostiach človeka a zlepšiť dodržiavanie užívania liekov aj zmenu životného štýlu,“ povedal Tom Marwick, zodpovedajúci autor štúdie.

Výskum analyzoval šesť kontrolovaných štúdií zahŕňajúcich viac ako 7 000 pacientov a podľa výskumníkov je prvým, ktorý určil, či vizualizácia pacientov zlepšila ich skóre rizika a jednotlivé rizikové faktory. V štúdiách sa na kontrolu vápnikových usadenín v tepnách použilo skenovanie koronárnych tepien alebo ultrazvuk na odhalenie včasnej aterosklerózy.

Výskumníci zistili, že ukazovanie snímok vápnika alebo nánosov v tepnách pacientom ich nielen poučilo, ale aj motivovalo k zmene životného štýlu s cieľom riešiť rizikové faktory. Tím zaznamenal významné zníženie hladiny lipoproteínov s nízkou hustotou (takzvaného „zlého“ cholesterolu) a celkového cholesterolu a krvného tlaku.

Výskumníci tvrdia, že nedostatočné pochopenie alebo nízka motivácia môže spôsobiť, že ľudia sa začnú uspokojovať so svojím stavom, čo môže byť nebezpečné.

„Môže byť ťažké presvedčiť človeka, ktorý sa cíti úplne dobre, aby každý deň užíval tablety na zníženie srdcového rizika,“ povedal Marwick. „Keď však ľuďom dokážete ukázať, že cievy sú poškodené, uvedomia si, že nejde o kontrolu rizikového faktora, ktorý nemusí nikdy spôsobiť problém, ale ide o liečbu ochorenia, ktoré sa skutočne začalo“.

Vedci tvrdia, že výsledky štúdie poukazujú na dôležitosť zapojenia pacienta do procesu diagnostiky a liečby kardiovaskulárnych ochorení.

„Zobrazovanie srdca je pre kardiológov dôležitým diagnostickým nástrojom, ale táto štúdia ukazuje, že môže mať aj oveľa širšie využitie na uľahčenie komunikácie a porozumenia,“ povedal Marwick. „Dúfam, že štúdie, ako je táto, môžu pomôcť zdôvodniť širšie využívanie zobrazovania srdca, ako je napríklad snímanie vápnika v koronárnych tepnách, na populačnej úrovni“.

Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne JACC: Cardiovascular Imaging.