Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronické náplasti na tvár pomôžu lepšie monitorovať spánkové apnoe

Elektronické náplasti na tvár pomôžu lepšie monitorovať spánkové apnoe
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na to, aby sa pacienti dali otestovať na spánkové apnoe, musia zvyčajne stráviť noc na klinike s množstvom pevne zabudovaných senzorov prilepených na koži. Nový technologicky pokročilý systém náplastí na tvár by však čoskoro mohol týmto ľuďom umožniť stráviť noc vo vlastnej posteli.

Obštrukčné spánkové apnoe môže byť vážnou poruchou, pretože spôsobuje, že ľudia dočasne prestávajú dýchať. Okrem toho môže narúšaním spánku zhoršovať existujúce ochorenia, ako sú napríklad srdcové choroby. Žiaľ, často trvá pomerne dlho, kým sa pacienti dostanú na vyšetrenie na kliniku. Aj potom im neznáme prostredie a obmedzujúce elektrické rozvody môžu brániť v normálnom spánku. Navyše test zhromažďuje fyziologické údaje len počas jednej noci.

Pri hľadaní lepšej alternatívy vyvinul medzinárodný tím vedcov pod vedením docenta W. Hong Yeo z Technologického inštitútu v Georgii systém kožných náplastí, ktorý plní rovnakú úlohu. Zariadenie pozostáva z dvoch tenkých silikónových náplastí, z ktorých jedna sa umiestňuje okolo očí a cez čelo a druhá na bradu. Keď používateľ spí doma, počas viacerých nocí, elektródy v náplasti zisťujú aktivitu jeho mozgu, očí a tvárových svalov.

Horná časť elektronickej náplasti, ktorá sa tiahne okolo očí a cez čelo.

Tieto údaje sa prenášajú do aplikácie v smartfóne, kde sa analyzujú pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii. Aplikácia tak dokáže určiť závažnosť spánkového apnoe pacienta, aby sa mohli prijať príslušné opatrenia.

V doteraz vykonaných testoch táto technológia zistila a zmerala spánkové apnoe s presnosťou až 88,5 % v porovnaní s bežnými klinickými testami. A navyše, keďže systém je taký jednoduchý a ľahko použiteľný, mohol by sa využiť na zistenie, či niekto vôbec má obštrukčné spánkové apnoe.

Štúdia je opísaná v článku, ktorý bol nedávno uverejnený v magazíne Science Advances.

Dve tenké náplasti prenášajú údaje o spánku do smartfónu používateľa prostredníctvom Bluetooth.