Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pilulka využíva svietiace baktérie na diagnostiku črevných problémov

Pilulka využíva svietiace baktérie na diagnostiku črevných problémov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kolonoskopie sú nielen invazívne a nepohodlné, ale môžu im chýbať aj biomarkery súvisiace s črevnými problémami, ktoré sú v tele prítomné len krátko. Nová „inteligentná pilulka“ je navrhnutá na riešenie takýchto nedostatkov, pričom využíva živé luminiscenčné baktérie.

Prototyp zariadenia, opísaný ako „veľkosť čučoriedky“, vytvorili vedci z MIT, Bostonskej univerzity, Chicagskej univerzity, biotechnologickej firmy Analog Devices a nemocnice Brigham and Women’s pridruženej k Harvardu. Je založená na predtým vyvinutej kapsule, ktorá bola oveľa väčšia, a preto sa ťažšie prehltla.

Nová tabletka meria menej ako 1,4 kubického centimetra a obsahuje geneticky upravené probiotické baktérie, elektronické komponenty a miniatúrnu batériu. Keď zariadenie prehltnete a vstúpi do hrubého čreva, baktérie v ňom budú produkovať svetlo, keď sú vystavené biologickým molekulám spojeným s určitými ochoreniami čriev. Palubná elektronika toto svetlo deteguje a reaguje vysielaním bezdrôtového signálu, ktorý dokáže zachytiť smartfón alebo počítač lekára umiestnený mimo tela.

Keďže postup je pomerne jednoduchý a neinvazívny, možno ho jednoducho vykonať viackrát, samozrejme zakaždým s novou tabletkou. To znamená, že je oveľa väčšia šanca na detekciu krátkodobých biomarkerov, ktoré by mohla prehliadnuť jedna alebo dve kolonoskopie. Pilulka sa nakoniec dostane z tela spolu s výkalmi.

Zľava členovia tímu Qijun Liu z Bostonskej univerzity, Maria Eugenia Inda z MIT a Miguel Jimenez z MIT pózujú s tabletkou.

V testoch vykonaných na ošípaných bolo zariadenie schopné detegovať a hlásiť hladiny oxidu dusnatého, ktorého vysoké koncentrácie sú spojené s množstvom zápalových ochorení čriev. Predpokladá sa, že úpravou spôsobu, akým sú baktérie upravené, by sa mohli detegovať aj iné typy biomarkerov. Pilulka môže byť navyše prínosom pre výskum gastrointestinálneho systému.

„Vnútorné fungovanie ľudského čreva je stále jednou z posledných hraníc vedy,“ povedal doc. Timothy Lu. „Naša nová pilulka by mohla odomknúť množstvo informácií o funkcii tela, jeho vzťahu k životnému prostrediu a vplyve chorôb a terapeutických zásahov“.

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v magazíne Nature.