Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Domáca testovacia súprava by mohla čoskoro odhaliť zápal ďasien

Domáca testovacia súprava by mohla čoskoro odhaliť zápal ďasien
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo zápal ďasien môže viesť k strate zubov, baktérie zodpovedné za ochorenie ďasien sa môžu tiež dostať do krvného obehu a spôsobiť srdcové choroby alebo iné choroby. Preto je dôležitá včasná detekcia a v tomto smere by mohla čoskoro pomôcť nová súprava na domáce testovanie.

Nastavenie analýzy vzoriek slín bolo vytvorené profesorom Andrewom Stecklom z univerzity v Cincinnati a vedúcim výskumným spolupracovníkom Daewoom Hanom, v spolupráci s vedcom Sancai Xie z Proctor & Gamble. Využíva chemické činidlo, ktoré reaguje na špecifické endotoxíny, ktoré sú prítomné v bunkových stenách baktérií Porphyromonas gingivalis.

Zo začiatku sa ukázalo, že získanie reagencie je náročné, pretože sliny obsahujú množstvo látok, ktoré môžu sťažiť detekciu akéhokoľvek jedného biomarkera. Prirodzene sa vyskytujúci proteín nazývaný ako amyláza sa v tomto ohľade ukázal ako obzvlášť problematický, až kým vedci nezistili, že jeho účinok možno negovať predbežnou úpravou vzorky slín zemiakovým škrobom.

Domáca testovacia súprava na jedno použitie zisťuje toxíny produkované baktériami Porphyromonas gingivalis.

Samotná testovacia súprava má rovnakú formu ako testovacie súpravy na Covid-19, ktoré väčšina z nás pozná. Obsahuje jamku na vzorku slín, spolu s papierovým testovacím prúžkom, na ktorom sa objaví jeden alebo dva pruhy označujúce výsledky. V súčasnosti nie je známe, kedy by mohla byť dostupná pre všeobecné použitie.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Royal Society of Chemistry Sensors and Diagnostics.