Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čip kontroluje krv, aby včas zistil, či liečba rakoviny pľúc funguje

Čip kontroluje krv, aby včas zistil, či liečba rakoviny pľúc funguje
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výskumníci vyvinuli čip, ktorý analyzuje krv pacienta na prítomnosť buniek vylučovaných nádorom rakoviny pľúc. To umožňuje ošetrujúcim lekárom zistiť, či liečba rakoviny pľúc zaberá už v štvrtom týždni. Informácie poskytnuté čipom by umožnili prispôsobiť liečbu potrebám pacienta a zlepšiť tak výsledky.

Súčasná liečba nemalobunkového karcinómu pľúc v 3. štádiu, ktorý predstavuje približne 80 % až 85 % prípadov rakoviny pľúc, je kombináciou chemoterapie a rádioterapie, po ktorej nasleduje ročná imunoterapia. Vyhodnotenie toho, ako pacient reaguje na liečbu, a čo je dôležité, či sa rakovina pravdepodobne rozšíri, si vyžaduje čas, ktorého nemá každý pacient veľa.

Výskumníci z Michiganskej univerzity teraz vyvinuli čip, ktorý analyzuje krv pacienta na prítomnosť cirkulujúcich rakovinových buniek a do štvrtého týždňa informuje ošetrujúcich lekárov o tom, ako dobre funguje liečba rakoviny pľúc.

„V súčasnosti sa zvyčajne čaká týždne až mesiace, kým môžeme úplne vyhodnotiť účinnosť liečby rakoviny,“ povedala Shruti Jolly, spoluautorka štúdie. „Vďaka tomuto čipu však možno budeme môcť obísť zdĺhavú, neúčinnú liečbu a rýchlo prejsť na alternatívy, čím ušetríme pacientov od zbytočných vedľajších účinkov. Táto technika má potenciál posunúť diagnostiku rakoviny, prejsť od oneskoreného jednorazového hodnotenia k nepretržitejšiemu sledovaniu a uľahčiť poskytovanie personalizovanej liečby rakoviny.“

CT vyšetrenia sa zvyčajne používajú na určenie, či nádor narástol alebo sa zmenšil, ale ľahko sa zachytia len veľké zmeny. Biopsia ihlou môže poskytnúť presnejšie informácie, ale je invazívna a nedá sa vykonávať dostatočne často, aby poskytovala pravidelné aktualizácie.

Výskumníci sa preto zamerali na tekuté biopsie, testy, ktoré hľadajú príznaky rakoviny v krvi pacienta, napríklad rakovinové bunky vylučované nádormi. Na rozdiel od ihlových biopsií sa vzorky krvi môžu odoberať častejšie, ale sú užitočné len vtedy, ak sú testované bunky prítomné v zistiteľnom množstve. Rakovina pľúc sa ukázala ako osobitný problém, pokiaľ ide o vývoj prostriedkov na monitorovanie liečby prostredníctvom krvného testu, pravdepodobne preto, ako hovoria výskumníci, že predchádzajúce testy sa zameriavali na jeden proteín na povrchu buniek, ktorý nie je pri tomto druhu rakoviny taký bežný.

Čip zachytáva nádorové bunky, aby bolo možné analyzovať, či liečba funguje.

„Hľadali sme citlivejšie markery rakoviny, ktoré by sme mohli použiť na podrobné monitorovanie liečby,“ povedal Sunith Nagrath, druhý z autorov štúdie.

Nagrathov tím výskumníkov vyvinul v roku 2013 takzvaný „GO čip“, ktorý uspel tam, kde iné testy zaostávali, pretože zachytávali len cirkulujúce nádorové bunky (CTC). Protilátky namontované na nanoplášte oxidu grafénu čipu rozpoznávajú širokú škálu proteínových markerov špecifických pre rakovinu na povrchu buniek. Keď sa krv pretláča cez kanály v čipe, protilátky tieto markery hromadia a nakoniec sa ich nazbiera dostatok. Uväznené na mieste môžu výskumníci spočítať bunky a potvrdiť, či sú rakovinové, a určiť, ako sa biochémia buniek líši medzi pacientmi a štádiami liečby.

Na otestovanie toho, či by GO čip mohol monitorovať účinnosť liečby rakoviny pľúc, výskumníci v súčasnej štúdii zozbierali CTC od 26 pacientov, ktorí dostávali chemorádioterapiu a imunoterapiu pri liečbe nemalobunkového karcinómu pľúc v 3. štádiu. Vzorky boli odobraté pred začiatkom liečby a po prvom, štvrtom, desiatom, osemnástom a tridsiatom týždni liečby pacientov.

Vedci pozorovali, že počet CTC sa počas liečby znížil, pričom väčší pokles predpovedal výrazne dlhší čas prežitia bez progresie. Ak sa počet CTC do štvrtého týždňa liečby neznížil aspoň o 75 %, bola väčšia pravdepodobnosť, že rakovina u pacienta pretrvá aj po liečbe. Prežitie bez progresie týchto pacientov bolo sedem mesiacov, v porovnaní s priemerom 21 mesiacov u pacientov s veľkým poklesom počtu CTCs.

Výskumníci tiež zistili, že CTC pacientov, ktorých rakovina nereagovala na liečbu, mali aktivované gény, ktoré mohli spôsobiť, že rakovina bola odolnejšia. Tieto informácie môžu byť užitočné pri vývoji cielenej liečby, ale najprv je potrebné vykonať ďalšie štúdie. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne Cell Reports.