Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Náušnica, ktorá cíti teplo svojho nositeľa cez jeho ušný lalôčik

Náušnica, ktorá cíti teplo svojho nositeľa cez jeho ušný lalôčik
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak chcete nepretržite monitorovať svoju telesnú teplotu a už nosíte náušnice po celý deň, prečo to nenechať urobiť práve týmito náušnicami? Presne to je myšlienka, ktorá stojí za nositeľným zariadením v podobe náušnice Thremal Earring, ktorá by sa mohla jedného dňa dostať do vášho ucha.

Prototyp zariadenia, ktoré vyvinul tím vedcov z Washingtonskej univerzity, má „veľkosť a hmotnosť približne ako malá kancelárska sponka“. Obsahuje pritom dva teplotné senzory, z ktorých jeden je magneticky prichytený k ušnému lalôčiku a druhý visí pod uchom. Prvý snímač meria teplotu ušného lalôčika, zatiaľ čo druhý meria teplotu v miestnosti ako referenciu.

Pomocou integrovanej antény a modulu Bluetooth Low Energy zariadenie prenáša svoje údaje v pravidelných intervaloch počas dňa a medzi týmito prenosmi prechádza do režimu spánku, aby šetrilo energiu. Vstavaná batéria pritom udrží toto nositeľné zariadenie v prevádzke až 28 dní na jedno nabitie.

Náušnica Thermal Earring by okrem iného mohla slúžiť na sledovanie úrovne stresu a ovulačných cyklov.

V testoch vykonaných na šiestich dobrovoľníkoch sa zistilo, že náušnice prekonali inteligentné hodinky pri meraní teploty pokožky, ktorá koreluje s teplotou telesného jadra, počas obdobia odpočinku. Zariadenie sa tiež „ukázalo ako sľubné“ ako prostriedok na monitorovanie stresu a ovulácie, spolu s aktivitami, ako je jedenie a cvičenie.

Po ďalšom vývoji môže byť nositeľné zariadenie Thermal Earring navyše schopné monitorovať srdcovú frekvenciu nositeľa a ďalšie vitálne funkcie. Dokonca môže byť ozdobené živicou alebo drahými kameňmi, aby vyzeralo podobne ako skutočný šperk v uchu.

Náušnica vydrží na jedno nabitie až 28 dní.

„Súčasné nositeľné zariadenia ako Apple Watch a Fitbit majú teplotné senzory, ale poskytujú len priemernú teplotu za deň a ich údaje o teplote zo zápästí a rúk sú príliš zašumené na to, aby mohli sledovať ovuláciu,“ povedala Shirley (Qiuyue) Xueová, ktorá viedla štúdiu spolu s Yujia (Nancy) Liuovou. „Takže sme chceli preskúmať jedinečné aplikácie pre náušnice, najmä aplikácie, ktoré môžu byť atraktívne pre ženy a každého, kto sa zaujíma o módu.“

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.

Náušnicu Thermal Earring je možné ozdobiť tak, že to nevyzerá, že používatelia nosia miniatúrnu dosku s plošnými spojmi.