Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Okuliare so špirálovými šošovkami vám pomôžu vidieť jasnejšie a ďalej

Okuliare so špirálovými šošovkami vám pomôžu vidieť jasnejšie a ďalej
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci vyvinuli nový typ takzvaných špirálových šošoviek, ktoré vytvárajú viacero ohniskových bodov. To by mohlo viesť k okuliarom alebo kontaktným šošovkám, ktoré poskytujú jasnejší pohľad pri rôznych vzdialenostiach.

Šošovky v našich očiach prirodzene sústreďujú svetlo na naše sietnice, ale genetické, environmentálne alebo vekom súvisiace podmienky môžu narušiť ohnisko. Ak je príliš vpred alebo príliš vzadu, svet bude rozmazaný. Našťastie sú korekčné šošovky navrhnuté tak, aby tomu čelili špecifickým zakrivením, hrúbkou a tvarom, v závislosti od individuálnych potrieb každého človeka.

Šošovka má často len jedno ohnisko, ale teraz sú už bežné aj multifokálne šošovky. Okuliare tak môžu byť napríklad korigované na videnie na diaľku v hornej časti a na čítanie v dolnej časti. Môžu však mať skreslenia alebo iné problémy.

Pre novú štúdiu vedci z Laboratória fotoniky, numerických vied a nanovedy (LP2N) vo Francúzsku vyvinuli nový typ šošoviek, ktoré nazývajú ako „špirálové dioptrie“. Ako už názov napovedá, táto šošovka má špirálovitý tvar, ktorý v zornom poli vytvára tri rôzne ohniská.

Umelecká ilustrácia špirálovej šošovky.

„Na rozdiel od existujúcich multifokálnych šošoviek naša šošovka funguje dobre v širokom rozsahu svetelných podmienok a zachováva si multifokálnosť bez ohľadu na veľkosť zrenice,“ povedal autor štúdie Bertrand Simon. „Potenciálnym používateľom implantátov alebo ľuďom s ďalekozrakosťou súvisiacou s vekom by to mohlo poskytnúť konzistentne jasné videnie, čo môže znamenať revolúciu v oftalmológii.“

Špirálový dizajn vytvára to, čo je známe ako optický vír, ktorý v podstate vysiela svetlo rotujúce ako voda zurčiaca do odtoku. Nová šošovka bola vytvarovaná do špirály pomocou pokročilých techník digitálneho obrábania a tím mohol upraviť kvalitu šošovky zmenou počtu otočení špirály.

Šošovka bola testovaná „staromódnym“ spôsobom čítania písmen na svetelnej tabuli. Dobrovoľníci uviedli, že písmená vyzerali ostrejšie na rôzne vzdialenosti a pri rôznych svetelných podmienkach.

Vzorová špirálová kontaktná šošovka držaná medzi prstami výskumníka.

No nie je to úplne dokonalé riešenie, keďže obrázky nie sú krištáľovo čisté na všetky vzdialenosti. Tam, kde tradičné šošovky vyzerajú na určité vzdialenosti veľmi ostro, ale na iné sú naozaj rozmazané, nové špirálové šošovky to spriemerujú, takže používatelia získajú dostatočne slušné videnie v celom rozsahu, ale nikdy úplne nedosiahnu vrchol bežnej šošovky. Znie to ako kompromis, no svojím spôsobom ide o podobný princíp ako pri operácii, ktorá používa lasery na korekciu vašich dvoch očí na rôzne ohniská, aby sa dosiahla lepšia priemerná jasnosť.

Tím plánuje preskúmať, ako dobre môžu nové šošovky fungovať pri korekcii zraku v reálnych scenároch, a hovorí, že by to mohlo zlepšiť aj iné technológie.

„Táto nová šošovka by mohla výrazne zlepšiť hĺbku videnia ľudí pri meniacich sa svetelných podmienkach,“ povedal Simon. „Budúci vývoj s touto technológiou môže viesť aj k pokroku v kompaktných zobrazovacích technológiách, nositeľných zariadeniach a systémoch diaľkového snímania pre drony alebo autonómne autá, vďaka čomu by boli spoľahlivejšie a efektívnejšie.“

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Optica.