Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štandardné krvné testy môžu varovať pred srdcovým infarktom

Štandardné krvné testy môžu varovať pred srdcovým infarktom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Môže byť ťažké motivovať sa k preventívnym opatreniam proti srdcovému infarktu, ak neviete, či vám dokonca hrozí, že ho budete mať. Podľa nového výskumu by však tieto informácie už mohol poskytnúť štandardný krvný test.

Profesor Johan Sundström a jeho kolegovia zo švédskej Univerzity v Uppsale začali s prístupom k vzorkám krvi uloženými v chlade, ktoré boli nedávno odobraté od 169 053 ľudí zo šiestich rôznych skupín európskej populácie.

Nikto z týchto ľudí predtým nezažil infarkt. Do šiestich mesiacov ho však malo 420 z nich. Vedci potom analyzovali vzorky krvi týchto jedincov pred infarktom, spolu so vzorkami 1 598 zdravých ľudí (z pôvodných 169 053), ktoré boli hodnotené tak, aby poskytovali rovnomerné zastúpenie šiestich skupín.

Zistilo sa, že v krvi jedincov, ktorí by čoskoro dostali infarkt, boli vyššie hladiny 48 bielkovín a 43 metabolitov. Zistilo sa teda, že zvýšená prítomnosť týchto molekúl, v kombinácii s faktormi, ako je vek, pohlavie a systolický krvný tlak, je spoľahlivým indikátorom hroziaceho srdcového infarktu.

Dôležité je, že zatiaľ čo tradičná analýza vzoriek krvi môže varovať, že osoba pravdepodobne nakoniec dostane srdcový infarkt, táto analýza varuje, že srdcový infarkt pravdepodobne čoskoro nastane. A čo viac, informácie možno získať zo štandardných krvných testov, ktoré sa bežne vykonávajú.

„Vzorky, ktoré sa už teraz v zdravotníctve odoberajú, stačia na predpovedanie rizika,“ povedal Sundström. „Dúfame, že to zvýši motiváciu ľudí užívať preventívne lieky alebo napríklad prestať fajčiť.“

Článok o štúdii bol nedávno publikovaný v Nature Cardiovascular Research.