Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Exoskeleton Twin umožňí hendikepovaným používateľom chodiť a stáť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový robotický exoskeleton by mohol umožniť ľuďom, ktorí stratili schopnosť používať nohy, postaviť sa a dokonca chodiť. Môže im tiež pomôcť znovu začať chodiť bez pomoci, a to tak, že bude riadiť ich pohyby a udržiavať ich pri chôdzi, keď sa zúčastňujú na rehabilitačnej terapii.

Exoskeleton pre dolnú časť tela, známy pod názvom Twin je v súčasnosti ešte vo forme prototypu a vyvíjajú ho vedci z Istituto Italiano di Tecnologia (Taliansky technologický inštitút) a Istituto Nazionale Assicurazione Infortuni sul Lavoro (Národný inštitút pre poistenie proti pracovným úrazom).

Je určený pre pacientov so zníženou alebo žiadnou motorickou schopnosťou v dolnej časti tela a pohybuje ich nohami prostredníctvom motorov umiestnených v kolenných a bedrových kĺboch. Tieto motory sú napájané z palubnej batérie, ktorá by údajne mala vystačiť na približne štyri hodiny používania na jedno nabitie.

K dispozícii sú rôzne veľkosti podpier chodidiel a členkov a veľkosť exoskeletonu možno nastaviť pomocou teleskopických spojov priliehajúcich k stehennej a holennej kosti používateľa.

Exoskeleton Twin sa pritom dá využívať v troch rôznych prevádzkových režimoch.

V režime chôdze, ktorý je určený pre ľudí, ktorí vôbec nepoužívajú nohy, exoskeleton pohybuje nohami používateľa namiesto neho a pomáha mu sedieť a vstávať. Osoba však stále musí používať barle na udržanie rovnováhy, ako je to v prípade iných asistenčných exoskeletonov.

Režim Retrain je určený pre pacientov, ktorí ešte majú určitú motorickú funkciu dolných končatín, pretože im umožňuje chodiť samostatne, nakoľko sú toho schopní, ale v prípade potreby sa zapája s nastaviteľnou úrovňou motorickej asistencie. Počas celého procesu ich exoskeleton vedie k vopred určenej optimálnej trajektórii pohybu nôh.

Exoskeleton pre dolnú časť tela v akcii.

Nakoniec je tu režim TwinCare, ktorý je určený pre osoby, ktoré plne používajú jednu nohu, ale nie druhú. V tomto prípade exoskeleton posilňuje pohyb postihnutej nohy tak, aby zodpovedal pohybu zdravej nohy. Vo všetkých troch režimoch môže fyzioterapeut alebo samotný používateľ prostredníctvom bezdrôtovo prepojeného tabletu so systémom Android upravovať parametre chôdze, ako je dĺžka / typ kroku a rýchlosť chôdze.

Podľa jeho konštruktérov sú dve veci, ktoré odlišujú Twin od podobných exoskeletonov. Je vyrobený z ľahkých materiálov, napríklad z hliníkovej zliatiny namiesto ocele, a navyše má modulárny dizajn, ktorý umožňuje odstránenie komponentov na účely prepravy alebo modernizácie.

Zariadenie je vo vývoji od konca roka 2013 a tím dúfa, že čoskoro by sa mal dostať do výroby.