Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový super precízny chirurgický robot od Sony zošíva kukuričné zrno

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony predviedla svojho nového chirurgického robota, ktorý vykonáva mimoriadne precíznu prácu a zašíva malú štrbinu v kukuričnom zrnku. Je to prvý stroj svojho druhu, ktorý automaticky prepína medzi rôznymi nástrojmi a bol už úspešne testovaný v chirurgii zvierat.

Nový robot je navrhnutý tak, aby pomáhal v oblasti takzvanej supermikrochirurgie, vysoko špecializovanej oblasti, v ktorej chirurgovia operujú extrémne malé krvné cievy a nervy s priemerom výrazne pod 1 mm. Ako si isto viete predstaviť, tento druh zákroku si vyžaduje neuveriteľne pevné ruky a špecialisti v tejto oblasti často robia svoju prácu úplne pri pohľade cez mikroskop.

Je to teda ideálne miesto pre nejakú robotickú asistenciu a existuje množstvo chirurgických robotov, ktoré sa už klinicky používajú. No nie sú to úplne autonómni robotickí chirurgovia, ktorí sú poháňaní umelou inteligenciou. Reč je o teleoperačných nástrojoch, ktoré umožňujú chirurgom zväčšiť svoje videnie a zároveň zmenšiť pohyby rúk. Dobrý chirurgický robot by však umožnil oveľa širšiemu okruhu ľudí robiť túto nekonečne malú prácu.

Odborné znalosti spoločnosti Sony v oblasti fotoaparátov a televízorov sa odzrkadľujú v oblasti presnosti zobrazovania. Chirurgický robot, ktorý je v súčasnosti vo forme prototypu, je zariadenie na vzdialenú chirurgiu s nízkou latenciou. Chirurg pritom používa pár ovládačov podobných peru, ktoré sú citlivé na stlačenie, a sleduje skutočné efekty prostredníctvom malého stereoskopického 4K 3D kamerového systému. Ten prenáša videnie v reálnom čase na dvojicu OLED obrazoviek, čo sa efektívne rovná bežne používanej súprave VR okuliarov namontovaných na stole, do ktorých chirurg položí svoju tvár.

Ručné ovládače v štýle pera ovládajú plynulé aktuátory s nízkym trením v kĺboch robota.

Tam, kde sa niektoré z týchto zariadení spoliehajú na „zmenšovanie pohybu“, čiže schopnosť zväčšovať a zmenšovať veľkosť pohybu, aby sa chirurgovia pohybovali medzi hrubými a jemnými úkonmi, spoločnosť Sony tvrdí, že jej malé a ľahké ovládacie prvky umožňujú chirurgom vykonávať veľmi presnú prácu, ako je zavedenie ihly do malej krvnej cievy, pričom zvláda aj väčšie pohyby, ako je ťahanie nití, bez potreby meniť mierku.

Rovnako ako chirurgickí asistenti musia stáť pri chirurgovi a podávať mu nástroje, aj tento robot má jedinečnú schopnosť automatického prepínania medzi niekoľkými nástrojmi. Na požiadanie rýchlo presunie dané rameno späť do malého vozíka a vymení nástroje a vráti sa na miesto operácie do 10-tich sekúnd, čo sľubuje minimálne prerušenie práce.

Chirurgovia, aspoň tí uvedení v marketingových materiáloch spoločnosti Sony, sa zdajú byť ohromení.

„Dokázal som obsluhovať tohto robota s rovnakým zmyslom pre manipuláciu s kliešťami a nožnicami ako pri bežnej operácii,“ hovorí doktor Hisako Hara.

„Operácie na diaľku, ktoré majú oneskorenie, alebo pohyby robota odlišné od pohybov mojich rúk, zanechávajú negatívny dojem,“ hovorí doktor Makoto Mihara. „Avšak tento robot sa pohybuje tak, ako chcem. Cítim sa ako asimilácia medzi mnou a robotom, pričom robot sa pohybuje ako končeky mojich vlastných prstov. Považujem tohto robota za veľmi schopného.“

Mikrochirurgický robot spoločnosti Sony operuje kukuričné zrnko.

Prototyp bol testovaný na Lekárskej fakulte Achi vo Fenruary, kde preukázal svoju schopnosť sprístupniť supermikrochirurgiu aj ľuďom, ktorí nie sú špecialisti. Lekári a „zdravotnícky personál nešpecializovaný na mikrochirurgiu“ boli všetci schopní vykonať anastomózu, čo je vytvorenie chirurgického spojenia medzi dvoma trubicami, na zvieracích krvných cievach s priemerom približne 0,6 mm.

„Zvládnutie tejto techniky trvá mesiace až roky rozsiahleho tréningu aj pre skúsených lekárov,“ hovorí profesor Munekazu Naito z Lekárskej fakulty Achi. „V tejto kolaboratívnej štúdii bola testovaná technológia asistenčných chirurgických robotov od Sony, aby sa posúdila jej schopnosť zlepšiť zručnosti začínajúcich mikrochirurgov. Výsledky preukázali výnimočnú kontrolu nad pohybmi neskúsených lekárov, čo im umožnilo vykonávať zložité a delikátne úlohy s obratnosťou podobnou tej skúsených odborníkov.“

Spoločnosť Sony tvrdí, že bude pokračovať v práci vo výskume a vývoji na zlepšení supermikrochirurgického stroja a overení jeho účinnosti. Nakoniec dúfa, že „prispeje k pokroku medicíny poskytnutím robotických technológií.“