Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Génová terapia opravuje chrbticové platničky a zmierňuje bolesti

Génová terapia opravuje chrbticové platničky a zmierňuje bolesti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zdá sa, že bolesť chrbta prichádza pre mnohých z nás v určitom bode nášho života a je ťažké ju liečiť. Nová génová terapia, ktorá opravuje poškodené platničky a znižuje bolesť, sa ukázala ako sľubná v testoch na myšiach.

Segmenty stavcov, ktoré tvoria vašu chrbticu, poskytujú oporu, ale medzi každým z nich je gumená platnička plná tekutiny, ktorá ich tlmí, tlmí nárazy a pomáha chrbtici byť pružnejšia. Bohužiaľ, časom alebo zranením môžu tieto platničky degenerovať alebo dokonca prasknúť, čo spôsobí bolesť chrbta, ktorú je takmer nemožné zvrátiť. Liečba bolesti sa stáva prioritou a môže spôsobiť, že pacienti budú mať obmedzenú pohyblivosť.

„Akonáhle kúsok odoberiete, tkanivo sa dekomprimuje ako prasknutá pneumatika,“ povedala Devina Purmessur Walterová, hlavná autorka novej štúdie. „Proces choroby pokračuje a ovplyvňuje ostatné platničky na oboch stranách, pretože strácate tlak, ktorý je kritický pre funkciu chrbtice. Lekári nemajú moc spôsobov, ako to vyriešiť.“

Teraz vedci zo Štátnej univerzity v Ohio testovali génovú terapiu na laboratórnych myšiach, ktorá dokáže opraviť poškodené platničky. Tím vytvoril „nanonosiče“ z buniek spojivového tkaniva, ktoré napodobňujú prirodzené bunky, ktoré prenášajú správy v tele. Tieto nanonosiče boli potom naplnené génmi, ktoré kódujú proteín nazývaný ako FOXF1, a následne boli injikované ako roztok do poškodených platničiek u myší.

„Naša koncepcia rekapituluje vývoj. FOXF1 je exprimovaný počas vývoja a v zdravom tkanive, ale s vekom klesá,“ povedala Walterová. „V podstate sa snažíme oklamať bunky a dať im impulz späť do ich vývojového stavu, keď rastú a sú najzdravšie.“

Počas 12-tich týždňov sa zistilo, že zranené myši, ktoré dostali génovú terapiu, majú v porovnaní so zranenými myšami, ktorým sa podávali injekcie obyčajného fyziologického roztoku, mnohé zlepšenia. Zistilo sa, že tkanivo v platničkách produkuje viac bielkovín, ktoré posilňujú tkanivo a pomáhajú mu zadržiavať vodu. To im pomohlo nabrať svoj tvar späť a pôsobiť viac ako vankúše, čím sa zlepšil rozsah pohybu chrbtice, znášanie záťaže a flexibilita. Aj keď sa myší nemôžete presne opýtať, koľko bolesti cítia, behaviorálne testy naznačili, že symptómy boli znížené.

Toto zistenie vyvoláva nádeje na prípadnú génovú terapiu pre ľudí s chronickou bolesťou chrbta, ale samozrejme v tejto fáze je príliš skoro povedať, či sa výsledky zo zvierat prenesú aj na ľudí. Tieto experimenty sa uskutočnili na mladých dospelých myšiach s akútnym poranením chrbtice, takže ďalším krokom bude testovanie na starších myšiach, ktorých platničky vekom degradovali, keďže ide o bežný problém u ľudí.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Biomaterials.