Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kolenná „zátka“ zjednoduší operáciu a rekonvalescenciu

Kolenná „zátka“ zjednoduší operáciu a rekonvalescenciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Poškodenie kolennej chrupavky a kosti môže obmedzovať pohyblivosť a spôsobovať chronickú bolesť. Vedci teraz vyvinuli syntetickú „zátku“, ktorá lieči kolenný kĺb a mohla by byť alternatívou k súčasným liečebným postupom, ako je napríklad operácia celkovej náhrady kolena.

Osteochondrálny defekt (OCD) je oblasť ložiskového poškodenia kĺbovej chrupavky, ktorá lemuje kostný povrch kĺbu, a časti spodnej kosti. OCD v kolene môže byť dôsledkom artritídy alebo akútneho úrazu, ktorý spôsobí artritídu a vedie k chronickej bolesti a strate funkcie kĺbu.

OCD kolena sa môže liečiť konzervatívne pomocou imobilizácie kĺbu a liekov proti bolesti, ale ak je stav pokročilý alebo závažný, je potrebná operácia vrátane celkovej náhrady kolena. Výskumníci z Texaskej univerzity A&M teraz získali grant od Národného inštitútu pre artritídu a muskuloskeletálne a kožné ochorenia na vývoj svojej regeneračnej osteochondrálnej zátky na chrupavku (Cartilage-Capped Regenerative Osteochondral Plug - CC-ROP), hotového syntetického zariadenia, ktoré by mohlo byť alternatívou k celkovej náhrade kolena.

„Chronická bolesť kolena a zdravotné postihnutie sú spôsobené stratou chrupavky a OCD vyplývajúcou z artritídy, vrátane osteoartrózy a posttraumatickej artritídy, čo spôsobuje jednotlivcom bolesť, ktorá obmedzuje pohodlie a pohyblivosť,“ uviedla Melissa Grunlanová, profesorka na univerzitnej katedre biomedicínskeho inžinierstva. „Tento grant nám umožní maximalizovať potenciál CC-ROP na liečenie OCD a zhromaždiť údaje preukazujúce túto účinnosť.“

Syntetické „zátky“ liečia poškodenú chrupavku a kosť a môžu nahradiť celkové náhrady kolena.

Autotransplantácia je bežne krokom pred operáciou celkovej náhrady kolena. Zahŕňa odber valcovitých „zátok“ z nepoškodených častí kolena pacienta a ich implantáciu do otvoru alebo otvorov vyvŕtaných v postihnutej oblasti. Postupom času implantáty umožnia, aby do poškodenej oblasti dorástla kosť a chrupavka. Účinnosť zákroku je však obmedzená, ak je pacient starší ako 40 rokov alebo ak je OCD veľká. Ak sa autotransplantácia považuje za nevhodnú, je niekedy jedinou možnosťou pre pacienta celková náhrada kolena.

Celková náhrada kolena je rozsiahly chirurgický zákrok, hoci tento názov je tak trochu nesprávny. Nahrádzajú sa len povrchy kostí. Chirurg odstráni poškodenú chrupavku a malé množstvo spodnej kosti a nahradí ju kovovými komponentmi, aby sa obnovil povrch kĺbu. Medzi kovové komponenty sa umiestni plastová dištančná vložka, ktorá zabezpečí hladký, kĺzavý povrch.

„Zátky“ CC-ROP pozostávajú z veľmi pevného hydrogélového krytu, ktorý napodobňuje vlastnosti prirodzenej chrupavky, a porézneho polymérneho lešenia. Keďže sú podobné valcovým zátkam používaným pri autotransplantátoch, môžu sa používať rovnaké protokoly a nástroje. Podobne ako pri autotransplantátoch, po implantácii do vopred vyvŕtaného otvoru umožňuje porézna báza CC-ROP rast nového kostného tkaniva, zatiaľ čo čiapočka poskytuje „chrupavku“ potrebnú na funkciu kĺbu. Na rozdiel od autotransplantácie však CC-ROP nie sú obmedzené vekom pacienta ani veľkosťou defektu. A na urýchlenie hojenia nevyžadujú predbežné zaťaženie bunkami alebo rastovými faktormi.

Po získaní finančných prostriedkov môžu výskumníci z Texaskej univerzity A&M pracovať na maximalizácii funkčnosti technológie CC-ROP, aby bola pripravená na reálne použitie. Plánované predklinické štúdie zhodnotia účinnosť týchto „kolenných zátok“.