Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Blokovanie starodávneho biologického mechanizmu zabráni strate vlasov

Blokovanie starodávneho biologického mechanizmu zabráni strate vlasov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prekvapivý výsledok v laboratórnom experimente viedol k objavu starodávnej dráhy biologického stresu, ktorá môže spustiť bunky, aby prestali vyrábať to, čo je potrebné na rast vlasov. Vedci sa domnievajú, že to otvára dvere k rozvoju preventívneho úderu, ktorý chráni vlasové folikuly pred týmto procesom a zabraňuje tak vypadávaniu vlasov.

„Testovali sme liek, ktorý sa zameriava na metabolizmus v ľudských vlasových folikuloch, aby ovplyvnil, ako bunky generujú energiu, čo sme na základe práce iných očakávali, že bude stimulovať kmeňové bunky,“ povedal Halveen Purba, výskumný pracovník na Manchesterskej univerzite a hlavný autor štúdie. „Zistili sme však, že opak je pravdou. Rast vlasov bol namiesto toho zablokovaný, pretože bunky, vrátane kmeňových, sa rýchlo prestali deliť.“

Blok bol výsledkom aktivácie starodávnej biologickej dráhy známej ako integrovaná reakcia na stres (ISR). Táto reakcia sa aktivuje v bunkách, ktoré sú pod stresom. To môže byť spôsobené množstvom problémov, ako je vírusová infekcia alebo zdeformované proteíny. Keď sa spustí ISR, bunky môžu zastaviť normálnu aktivitu, vypumpujúc menej bielkovín, aby sa namiesto toho sústredili na riešenie stresového faktoru. To môže viesť aj k bunkovej smrti.

Nie je prekvapením, že ISR sa zameriava aj na výskum liečby proti starnutiu, ako aj liečby rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. No čo to má spoločné s vypadávaním vlasov?

Vedci zistili, že keď sa vo vlasových folikuloch aktivovala dráha ISR, táto „nehybnosť“ buniek prestala produkovať všetky dôležité proteíny potrebné pre rast vlasov. Blokovanie tohto spúšťača, ktorý tiež spôsobuje mitochondriálnu dysfunkciu a poruchu komunikácie medzi bunkami, by teda mohlo bunkám poslať správu „správajte sa bežne ako obvykle“ a chrániť tak pred vypadávaním vlasov.

Zdravý vlasový folikul (vľavo) a jeden inhibovaný liekom, ktorý spustil mechanizmus ISR zabraňujúci rastu vlasov.

„Keď sa pozrieme na vlasové folikuly pod mikroskopom, je zarážajúce, aká konzistentná je reakcia medzi vlasovými folikulmi od rôznych ľudí,“ povedal Derek Pye, hlavný technik výskumnej skupiny a spoluautor štúdie.

Tento náhodný objav toho, ako ISR hrá takú kľúčovú úlohu vo fungovaní buniek naprieč rôznymi formami života, od kvasiniek až po ľudí, pomohol výskumníkom sa teraz zamerať na to, ako tento mechanizmus funguje u ľudí trpiacich vypadávaním vlasov.

„Máme neuveriteľnú nádej, pretože veríme, že aktivácia tejto cesty by mohla hrať dôležitú biologickú úlohu pri obmedzovaní rastu vlasov u ľudí so stavom vypadávania vlasov. To znamená, že jej zameranie by mohlo viesť k novým liečebným postupom,“ povedal Purba.

„Keďže ukazujeme, že aktivácia ISR je spojená s proliferatívnym blokom v ľudskom vlasovom folikule, predpokladáme, že ISR by sa mohla aberantne aktivovať pri poruchách vlasov, aby narušila normálny cyklus vlasového folikulu podporou dystrofického anagénu alebo katagénu,“ uviedli vedci v štúdii, ktorá bola nedávno publikovaná v magazíne PLOS One. „Zameranie sa na túto cestu na zmiernenie aktivácie ISR by sa ako také mohlo použiť na udržanie vlasových folikulov v anagéne.“