Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ADHD robotický tréner funguje tam, kde aplikácie zlyhávajú

ADHD robotický tréner funguje tam, kde aplikácie zlyhávajú
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dospelí s poruchou pozornosti s hyperaktivitou (Attention Deficit Hyperactive Disorder - ADHD) vedia, že toto ochorenie predstavuje problémy, ktoré ovplyvňujú mnohé aspekty každodenného života, ako je aj nedodržiavanie termínov, vyčerpávajúca paralýza pri úlohách, zabudnuté stretnutia, zlý časový manažment a zahltenie zoznamom úloh, a to je len niekoľko z príkladov.

Pre mnohých z nich rady ako „viesť si denník“ alebo „napísať si zoznam a vypracovať ho“ potom vedú k špirále hanby a negatívnej sebaposmešnosti, pretože sa im opäť nepodarilo zvládnuť tieto „bežné“ každodenné činnosti.

S ohľadom na túto skutočnosť výskumníci z Monashovej universzty v Melbourne vyvinuli Stu, stolového robota s umelou inteligenciou, ktorý je určený pre dospelých s ADHD, ktorí denne zápasia s výkonnými funkciami, a ktorý sa na nich testuje.

Stu je vlajkovou loďou spoločnosti Nexa Robotics, nového startupu, ktorý vzišiel z programu Fastrack pre začínajúcich podnikateľov v oblasti inovácií na Monashovej univerzite. Zakladateľ Zaid Ahmed prišiel s nápadom po tom, čo videl, ako jeho priateľka s ADHD denne zápasí s problémami.

„Pomáhal som jej zvládať výkonné funkcie, ale nemohol som byť vždy pri tom,“ povedal Ahmed. „Urobili sme si prieskum a zistili sme, že deviati z desiatich ľudí považujú za prínosné, keď im s ich ADHD pomáhajú roboty. Vzhľadom na to, že na celom svete je viac ako 300 miliónov ľudí s ADHD, rozpoznali sme obrovský problém.“

Ahmed si je vedomý, že využívanie umelej inteligencie na pomoc pri „administratíve života“ nie je vynájdením kolesa. V roku 2020 štúdia identifikovala 109 aplikácií pre smartfóny súvisiacich s ADHD, ktoré sa zameriavajú na všetko, od hodnotenia až po pomoc so zmyslami a sústredením sa. Existuje však málo údajov o ich účinnosti, a dokonca je tu aj kritika zameraná na niektoré aplikácie na správu úloh a organizáciu, ktoré nerozumejú špecifickým potrebám používateľov s ADHD.

Stu, stolový robot s umelou inteligenciou je určený pre dospelých s ADHD, ktorí denne zápasia s výkonnými funkciami.

Robot Stu je navrhnutý tak, aby zjednodušil zvládanie problémov s výkonnými funkciami, a keďže ide o stolné zariadenie, ktoré reaguje na hlasové povely, nevyžaduje od používateľa otváranie aplikácií, nezabúda sa vracať na karty prehliadača, aby mal prístup k asistentom umelej inteligencie, a je ťažké naň „zabudnúť“, čím sa obchádza problém s predmetmi „zíde z pohľadu, zíde z mysle“, ktorý má mnoho ľudí s ADHD.

„Súčasné riešenia sú vytvorené bez náležitého zapojenia ľudí s ADHD a tieto riešenia často nefungujú dobre,“ povedal Ahmed a dodal, že každý krok bude zahŕňať konzultácie s typom ľudí, ktorým má robot Stu pomôcť. „Riešime to prostredníctvom procesu spolutvorby, pričom naše riešenie podporujeme vedou a výskumom.“

Študent inžinierstva sa pri vývoji robota Stu spojil so svojimi rovesníkmi z Monashovej univerzity Arnavom Bhallom a Williamom Cerdellim, ktorí robota teraz testujú, pričom na jeho vyskúšanie sa už prihlásilo viac ako 600 ľudí.

„Stu pomáha ľuďom s ADHD s výkonnými funkciami prostredníctvom spracovania úloh, riadenia rozvrhu a emocionálnej podpory,“ povedal Ahmed. „Umiestni sa na váš stôl a môžete s ním hovoriť ako s prostriedkom interakcie a prepojí sa s vašou elektronickou poštou, kalendárom a inými aplikáciami, aby vám pomohol zvládať každodenné úlohy.“