Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Mačací“ mozgový parazit by sa dal využiť na dodávanie liekov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mozgoví paraziti sú niečo, čomu by sa väčšina ľudí prirodzene chcela vyhnúť, ale možno by sa dali využiť na dobré účely. Nová štúdia zistila, že bežný mozgový parazit by mohol byť upravený tak, aby mohol doručovať lieky cez hematoencefalickú bariéru.

Toxoplasma gondii je zaujímavý a zákerný parazit. Jeho primárnym hostiteľom sú mačky a pohlavne sa môže rozmnožovať len v ich črevách, no môže sa tam dostať okľukou. Môže infikovať mnoho druhov teplokrvných živočíchov, vrátane človeka. Po prehltnutí infikovaného mäsa, pôdy alebo výkalov sa šíri do celého tela, vrátane mozgu.

Keď sa tam dostane, je známe, že uvoľňuje proteíny, ktoré zrejme ovplyvňujú správanie jeho medzihostiteľa. Napríklad infikované myši sa stávajú odvážnejšími a menej úzkostlivými voči mačkám, čo znamená, že je pravdepodobnejšie, že ich zjedia, čím sa parazit vráti späť do svojho obľúbeného miesta rozmnožovania. Dokonca sa zdá, že hlodavce sú atraktívnejšie pre opačné pohlavie, čo zvyšuje šance na šírenie infekcie. Ešte zvláštnejšie je, že štúdie naznačujú, že podobné účinky má aj na ľudí.

Odhliadnuc od účinkov, T. gondii prirodzene prekonáva hlavnú prekážku, ktorá bráni vedcom liečiť množstvo neurologických ochorení, ktorou je hematoencefalická bariéra. Tento obranný mechanizmus udržiava takmer všetky molekuly cirkulujúce v krvnom obehu mimo mozgu, čím chráni tento najdôležitejší orgán pred poškodením. Nanešťastie však blokuje aj vstup terapeutických molekúl, čo sťažuje liečbu rakoviny mozgu a iných ochorení.

Medzinárodný tím výskumníkov preto v rámci novej štúdie skúmal, či by sa schopnosť parazita prekonávať hematoencefalickú bariéru dala využiť na dodávanie liekov. Tím upravil parazita T. gondii tak, aby produkoval proteín MeCP2, ktorý je sľubným kandidátom na liečbu zriedkavého genetického neurologického ochorenia nazývaného ako Rettov syndróm.

Keď sa to podarilo, vedci testovali, či parazity dokážu dopraviť MeCP2 do správnych buniek v mozgu. Experimenty na myšiach a v laboratórne kultivovaných minimozgoch ukázali, že T. gondii dokázali prepašovať tento tovar cez hematoencefalickú bariéru.

Je to zaujímavý nápad, ktorý by mohol nakoniec otvoriť nový spôsob liečby neurologických porúch, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Mohlo by to byť jednoduchšie ako niektoré iné metódy obchádzania hematoencefalickej bariéry, ako sú magnetické nanočastice, ultrazvuk alebo včelí jed.

„Evolúcia už „vynašla“ organizmy, ktoré dokážu manipulovať s naším mozgom, a myslím si, že namiesto toho, aby sme znovu vynachádzali koleso, by sme sa od nich mohli učiť a využívať ich schopnosti,“ povedal profesor Oded Rechavi, autor štúdie.

Ďalším krokom bude genetické inžinierstvo parazita, aby po uskutočnení dodávky odumrel. T. gondii totiž stále môže škodiť mozgovým bunkám. Výskum bol uverejnený v magazíne Nature Microbiology. Tím diskutuje o práci vo videu, ktoré si môže pozrieť na začiatku článku alebo TU.