Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Príznaky spánkového apnoe znížené o 50 % pomocou lieku proti epilepsii

Príznaky spánkového apnoe znížené o 50 % pomocou lieku proti epilepsii
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežný liek proti epilepsii podávaný na kontrolu príznakov detskej epilepsie má potenciál zmeniť životy miliónov ľudí, ktorí trpia spánkovým apnoe, keďže pokus na ľuďoch priniesol prekvapivé výsledky pri znižovaní príznakov a zlepšovaní dennej bdelosti.

Sulthiame, známy ako Ospolot, je liek najčastejšie predpisovaný na kontrolu príznakov detskej epilepsie. Ale v dvojito zaslepenej, randomizovanej (náhodnej) kontrolovanej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 298 ľudí s obštrukčným spánkovým apnoe (OSA), mal prekvapivo dobré výsledky pri pomoci tým, ktorí neboli schopní tolerovať prístroje CPAP alebo iné ústne prístroje.

„Štandardná liečba obštrukčného spánkového apnoe spočíva v spánku s prístrojom, ktorý vháňa vzduch cez tvárovú masku, aby udržal dýchacie cesty otvorené,“ povedal Jan Hedner, profesor z Univerzitnej nemocnice Sahlgrenska a Univerzity v Göteborgu vo Švédsku. „Bohužiaľ, mnohí ľudia tieto prístroje dlhodobo ťažko používajú, preto je potrebné nájsť alternatívne spôsoby liečby. Potrebujeme tiež lepšie porozumieť základným mechanizmom pri OSA, aby sme pomohli lekárom poskytnúť personalizovanejšiu liečbu.“

V rámci štúdie boli pacienti liečení v 28 zdravotníckych centrách v Španielsku, Francúzsku, Belgicku, Nemecku a Českej republike rozdelení do štyroch skupín, pričom 74 ľudí užívalo každý deň 100 mg sulthiame, 74 ľudí 200 mg, 75 ľudí 300 mg a 75 ľudí placebo. Všetci účastníci boli hodnotení pomocou polysomnografie v úvodnej fáze, potom po štyroch týždňoch a nakoniec po 12 týždňoch. Polysomnografia sa používala na meranie dýchania, hladiny kyslíka v krvi, srdcového rytmu, pohybov očí a aktivity mozgu a svalov počas spánku.

Vedci zistili, že tí, ktorí užívali sulthiame, mali menej prestávok v dýchaní a vyššiu hladinu kyslíka v krvi. Taktiež uvádzali menej letargie počas dňa.

Hoci liek na detskú epilepsiu sa môže zdať ako zvláštna zhoda s OSA, sulthiame sa v skutočnosti zameriava na dýchací systém a stimuluje svaly v horných dýchacích cestách.

Pomocou indexu apnoe-hypopnoe AHI3a, ktorý hodnotí prerušenia dýchania počas spánku, vedci zistili, že pacienti užívajúci najvyššiu dávku sulthiame mali o 39,9 % nižšiu frekvenciu prestávok v dýchaní počas noci. Kohorta na strednej dávke dosiahla o 34,8 % nižšie skóre, zatiaľ čo skupina na nízkej dávke dosiahla o 17,8 % nižšie skóre.

Následne pomocou apnoicko-hypopnoického indexu (AHI) AHI4 vedci zistili, že sulthiame znížil tieto dychové prestávky takmer o 50 %, pričom výrazne znížil hladinu kyslíka v krvi.

Vyskytli sa však niektoré vedľajšie účinky vrátane bolesti hlavy, únavy a nevoľnosti, hoci výskumníci uvádzajú, že boli mierne až stredne závažné.

„U ľudí užívajúcich sulthiame sa v štúdii znížili príznaky OSA, ako je zastavenie dýchania počas noci a pocit ospalosti počas dňa,“ uviedol Hedner. „Pri liečbe sa im zlepšila aj priemerná hladina kyslíka v krvi. To naznačuje, že sulthiame by mohol byť účinnou liečbou OSA, najmä pre tých, ktorí zistili, že nemôžu používať existujúcu mechanickú liečbu.“

Výsledky štúdie boli prezentované na kongrese Európskej respiračnej spoločnosti (ERS) 10. septembra vo Viedni v Rakúsku. Hedner hovorí, že hoci štúdia ukázala sľubné výsledky, bude potrebné vykonať ďalšie štúdie.

„Hoci sulthiame je už dostupný ako liek na liečbu detskej epilepsie, stále potrebujeme vykonať štúdiu fázy III, aby sme potvrdili priaznivé účinky tohto lieku na dýchanie u väčšej skupiny pacientov s OSA,“ dodal.

OSA nie je len problémom chrápania. Ak sa nelieči, môže viesť k vážnym zdravotným problémom a komorbiditám. A v súčasnosti je liečba obmedzená a najčastejšie invazívna.

„Mnohí z nás vedia, že chrápu alebo že chrápe náš partner,“ povedala profesorka Sophia Schizaová, vedúca skupiny ERS pre poruchy dýchania v spánku, ktorá sa však na výskume nepodieľala. „Ak chrápanie sprevádzajú ďalšie príznaky, ako napríklad časté budenie sa v noci, pocit únavy a / alebo ospalosti počas dňa, potom je čas obrátiť sa na lekára. Keďže obštrukčné spánkové apnoe zvyšuje riziko vážnych zdravotných problémov, ako je vysoký krvný tlak, srdcové a metabolické ochorenia, je nevyhnutné, aby sme tento stav diagnostikovali a liečili. Liečba je k dispozícii, ale keďže nefunguje u každého, potrebujeme viac spôsobov liečby tohto ochorenia, ktoré budú založené na individuálnych diagnostických a liečebných prístupoch.“

„Toto je jedna z prvých štúdií, ktorá naznačuje, že niektorým pacientom by mohla pomôcť liečba liekmi, a výsledky sú sľubné,“ dodala. „Musíme pokračovať v testovaní sulthiame a ďalších liečebných postupov, aby sme pochopili ich dlhodobé účinky, vrátane akýchkoľvek vedľajších účinkov. Chceli by sme napríklad zistiť, či liečba môže pomôcť pri znižovaní krvného tlaku a prevencii kardiovaskulárnych ochorení u ľudí s OSA.“