Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Život bez inzulínu je bližšie po úspešnej skúške bunkového vrecka

Život bez inzulínu je bližšie po úspešnej skúške bunkového vrecka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa výsledkov klinickej štúdie implantácia vrecúška s bunkami pankreasu odvodenými z kmeňových buniek pod kožu diabetikov 1. typu im umožnila žiť roky bez inzulínových injekcií a udržať si nediabetickú hladinu cukru v krvi. Je to veľký krok smerom k funkčnému lieku na toto ochorenie.

Diabetes 1. typu (D1T) je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém organizmu napáda a ničí beta bunky produkujúce inzulín v ostrovčekoch pankreasu. To si vyžaduje, aby si diabetici 1. typu denne pichali inzulín, aby nahradili to, čo sa nevytvára. D1T sa zvyčajne diagnostikuje v detstve alebo na začiatku dospievania a vyžaduje si neustále sledovanie, aby sa znížilo riziko epizód nízkej hladiny cukru v krvi (hypoglykémie) a dlhodobých komplikácií.

Vývoj „funkčného lieku“ na D1T je v popredí lekárskeho výskumu, najmä s rozvojom vedy a technológie. Mnohé z týchto funkčných liekov zahŕňali transplantáciu pankreatických buniek, ktoré nahradili poškodené a odumreté bunky. Podobne aj kanadská spoločnosť Sernova, ktorá sa zaoberá regeneratívnou medicínou, oznámila veľmi sľubné výsledky prvých klinických skúšok s použitím svojej novej technológie Cell Pouch System (Systém bunkového vrecúška) u diabetikov 1. typu.

„Tieto prvé údaje vo svete sú potenciálne prelomové pre spoločnosť Sernova a konkrétne poskytujú hmatateľnú nádej pre pacientov s D1T, že sme sa posunuli o významný krok vpred v našej misii poskytnúť funkčný liek na túto hroznú chorobu. Ako diabetik 1. typu by som nemohol byť viac odhodlaný posunúť náš program vpred a nakoniec na trh,“ povedal Jonathan Rigby, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Sernova.

Systém Cell Pouch spoločnosti Sernova je malá implantovateľná zdravotnícka pomôcka, ktorá sa vkladá pod kožu proti brušnému svalu a obsahuje „terapeutické bunky“ odvodené z kmeňových buniek. V prípade diabetikov 1. typu sú to bunky, ktoré produkujú inzulín. Keďže zariadenie je porézne, po implantácii doň preniknú krvné cievy a vytvoria biokompatibilné tkanivové prostredie, ktoré zabezpečí dlhodobé prežitie a funkciu buniek, ktoré sú v ňom umiestnené.

Približne šesť týždňov po implantácii bunkového vrecúška, čo pacientom poskytuje čas na stabilizáciu imunosupresívnej liečby (imunosupresíva znižujú riziko, že telo pacientov odmietne transplantované bunky), sa do vaskularizovaných tkanivových komôr vytvorených vrecúškom transplantujú bunky ostrovčekov. Pacienti môžu dostať „doplnkovú“ transplantáciu ostrovčekov, ak sú šesť mesiacov po poslednej transplantácii stále závislí od inzulínu. Účastníci štúdie, ktorí si implantáty ponechali, boli sledovaní najmenej tri roky.

Do klinického skúšania fázy I / II nového systému Cell Pouch System boli zaradení 18 až 65-roční diabetici 1. typu, ktorí trpeli týmto ochorením viac ako päť rokov a v minulosti mali závažné hypoglykemické príhody a nevedeli si uvedomiť hypo, čo znamená, že nedokázali rozpoznať príznaky nebezpečne nízkej hladiny cukru v krvi. Štúdia obsahuje dve skupiny. Kohortu A tvorilo šesť pacientov, ktorí dostali bunkové vrecúško prvej generácie, a kohortu B, sedem pacientov, ktorí dostanú bunkové vrecúško s o 50 % väčšou kapacitou ostrovčekov.

Všetci šiesti pacienti v kohorte A dosiahli trvalú nezávislosť od liečby inzulínom. Prvý liečený pacient zostal bez inzulínových injekcií viac ako štyri roky a mal hladinu cukru v krvi v nediabetickom pásme. Ich hemoglobín A1c (HbA1c), ukazovateľ kontroly hladiny cukru v krvi za posledné dva až tri mesiace, bol nižší alebo rovný 6,5 %. Pre porovnanie, HbA1c nediabetikov je približne 5,7 % až 6,4 %.

U toho istého pacienta bolo potrebné odstrániť vrecko s transplantovanými bunkami, keď sa u neho objavili iné zdravotné problémy, ktoré nesúviseli s cukrovkou alebo prístrojom a vyžadovali si vysadenie liekov na potlačenie imunity, ktoré užíval. Odstránenie zariadenia však umožnilo skúšajúcim skúmať ho pod mikroskopom. Päť rokov po implantácii zistili, že tkanivo je dobre zásobené krvnými cievami a pozostáva z ostrovčekov buniek, ktoré produkujú inzulín, glukagón a somatostatín, teda všetky hormóny, ktoré produkuje zdravý pankreas. Neboli zistené žiadne známky zjazveného tkaniva alebo degradácie zariadenia.

„Som nadšený, že päť rokov po transplantácii bunkového vrecúška spoločnosti Sernova vidím tento dôkaz dobre prekrvených a zdravých ostrovčekov. Tieto priebežné výsledky sú veľmi sľubné,“ povedal Piotr Witkowski, riaditeľ programu transplantácie pankreasu a ostrovčekov na Medicínskej univerzite v Chicagu a hlavný výskumník štúdie. „Je to veľký krok vpred vo vývoji uzavretej a obnoviteľnej bunkovej terapie na liečbu D1T. Je to prvý dôkaz, o ktorom viem, že preukazuje takú úroveň prežitia a funkcie zdravých ostrovčekov v implantovateľnom a vyberateľnom systéme počas takého dlhého obdobia.“

Štúdia kohorty B prebieha a jej výsledky by mali skúšajúci čoskoro zverejniť.

„Tešíme sa, že v blízkej budúcnosti dokončíme kohortu B a na základe doteraz získaných pozitívnych údajov ešte tento rok začneme kohortu C našej prebiehajúcej štúdie s optimalizovaným režimom imunosupresie,“ povedal Rigby. „Nakoniec pokračujeme v spolupráci s naším partnerom, spoločnosťou Evotec, na vývoji ostrovčekov odvodených od indukovaných pluripotentných kmeňových buniek (iPSC), ktoré poskytnú škálovateľný zdroj buniek, aby sme jedného dňa mohli pacientom s D1T vrátiť život.“

Witkowski prezentoval výsledky prvej kohorty klinického skúšania na výročnom zasadnutí Európskej asociácie pre štúdium diabetu 2024 (EASD), ktoré sa konalo v španielskom Madride od 9. do 13. septembra.