Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Synchron umožní ovládať zariadenia myšlienkami bez chirurgického zákroku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Neurotechnologická spoločnosť Synchron urobila za posledných pár rokov obrovský pokrok. Práve teraz oznámila, že účastník skúšky použil jej mozgovo-počítačové rozhranie (Brain-Computer Interface - BCI) na zapnutie svetiel v domácnosti, zistenie, kto je pred dverami, a výber toho, na čo sa bude pozerať na televízore. To všetko bez použitia rúk a dokonca bez zadania hlasového príkazu.

Je to vďaka tomu, že BCI technológia spoločnosti Synchron prekladá jeho myšlienky do príkazov prenášaných do služby Alexa spoločnosti Amazon. Virtuálny asistent je nastavený na jeho tablete a prepojený s jeho inteligentnými domácimi zariadeniami. Účastník skúšky, ktorý žije s amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS) a nemôže používať ruky, môže jednoducho myslieť na navigáciu cez možnosti zobrazené na tablete a vyvolať ich.

V takzvanej „stentróde“ vloženej do cievy na povrchu jeho mozgu sú umiestnené elektródy, ktoré zisťujú motorické zámery. Účastník používa svoje myšlienky na výber dlaždíc, ktoré má stlačiť na rozhraní, a na vykonávanie činností prostredníctvom digitálnej asistentky Alexy.

„BCI spoločnosti Synchron preklenuje priepasť medzi neurotechnológiou a spotrebnou technikou a umožňuje ľuďom s ochrnutím získať kontrolu nad svojím prostredím,“ povedal Tom Oxley, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Synchron. „Zatiaľ čo mnohé inteligentné domáce systémy sa spoliehajú na hlas alebo dotyk, my posielame ovládacie signály priamo z mozgu, čím obchádzame potrebu týchto vstupov.“

Účastník skúšobnej prevádzky rozhrania Synchron BCI ovláda Alexu len tým, že myslí na to, ktoré tlačidlá rozhrania má stlačiť.

Výhodou technológie spoločnosti Synchron je aj to, že nie je potrebný komplikovaný chirurgický zákrok. Namiesto toho sa cez krčnú žilu zavedie samorozširujúci sa stent so zabudovanými elektródami na povrch mozgu. Podľa spoločnosti Synchron tam môže implantát bezpečne zostať na neurčito, na rozdiel od niektorých skúšobných BCI schválených americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktoré sa musia po krátkom čase odstrániť.

Spoločnosť Synchron tiež nechala niekoľko účastníkov skúšok otestovať svoju technológiu. Minulý rok uviedla, že mala 10 ľudí vybavených stentródami.

Zariadenie spoločnosti Synchron však zatiaľ pracuje len so 16-elektródovým poľom, ktoré je určené na špecifickejšie úlohy s vlastnými rozhraniami.

Začiatkom tohto roka mal účastník testovania spoločnosti Synchron možnosť používať náhlavnú súpravu Apple Vision Pro so zmiešanou realitou na písanie textových správ a hranie hry Solitaire bez potreby gest rukou. Použila na to kombináciu sledovania očí a výberu riadeného myšlienkami.

Hoci to pre platformu Synchron znamená pôsobivý krok vpred, spoločnosť, ktorú podporujú Bill Gates a Jeff Bezos, má pravdepodobne pred sebou ešte veľa práce, aby ju dostala do bežného používania. Dôvodom je aj to, že protokoly FDA zvyčajne vyžadujú roky trvajúce testy, kým sa takéto veci schvália na komerčné uvedenie.