Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nanotechnológia zabráni nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi

Nanotechnológia zabráni nebezpečne nízkej hladine cukru v krvi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 10. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa nového výskumu by nanočastice, ktoré na požiadanie uvoľňujú glukagón, hormón zodpovedný za zvyšovanie hladiny glukózy v krvi, mohli znamenať, že diabetici sa nemusia obávať potenciálne nebezpečnej nízkej hladiny cukru v krvi.

Pre diabetikov je hypoglykémia, čiže nízka hladina glukózy v krvi, bežná, najmä pre tých, ktorí užívajú inzulín. Je tiež život ohrozujúca. Závažná hypoglykémia môže spôsobiť, že sa človek cíti zmätený, odpadne alebo dostane záchvat. Nie všetci diabetici sú „hypo uvedomelí“, čo zvyšuje riziko závažných komplikácií.

Beta bunky v pankrease produkujú hormóny inzulín a glukagón. Prvý z nich znižuje hladinu glukózy v krvi a druhý ju zvyšuje. Komerčne dostupná injekčná verzia glukagónu existuje ako núdzová liečba hypoglykémie a zvyčajne sa používa, keď je diabetik v bezvedomí. Čo keby sa však závažnej hypoglykémii dalo úplne predísť? Výskumníci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles vyvinuli nanomedicínu, ktorá to môže dosiahnuť.

Normálna hladina glukózy v krvi nalačno sa pohybuje medzi 70 mg / dl a 100 mg / dl. Hypoglykémia je definovaná ako glykémia pod 70 mg / dl. Pri poklese glukózy v krvi pankreas uvoľňuje glukagón, ktorý dáva pokyn pečeni, aby uvoľnila uskladnenú glukózu na zvýšenie hladiny glukózy v krvi.

Zatiaľ čo existuje niekoľko materiálov, ktoré vnímajú a reagujú na vysokú hladinu glukózy uvoľnením inzulínu, systémy, ktoré dodávajú glukagón pri zistení nízkej hladiny glukózy, sú menej rozšírené. V tejto štúdii výskumníci použili glukagón zapuzdrený do miciel. To sú guľôčky v nanorozmeroch vyrobené z látok, ktoré sú rozpustné vo vode a môžu v sebe niesť iné látky, ktoré boli vyvinuté tak, aby reagovali na hladinu glukózy v krvi.

Pri testovaní miciel obalených glukagónom v laboratórnych experimentoch výskumníci zistili, že sa rozkladajú a uvoľňujú glukagón len v kvapalnom prostredí, ktoré napodobňuje hypoglykémiu u ľudí a myší - glykémiu nižšiu ako 60 mg / dl. Myši s inzulínom indukovanou hypoglykémiou liečené injekciou miciel dosiahli normálnu hladinu cukru v krvi do 40 minút.

Okrem toho vedci pozorovali, že ak sa micely obsahujúce glukagón injikovali myšiam nie v reakcii na hypoglykémiu, zostali neporušené a neuvoľnili hormón, pokiaľ hladina glukózy v krvi neklesla pod klinickú hranicu závažnej hypoglykémie. Keď sa z nich glukagón vyprázdnil, micely nevyvolali imunitnú reakciu ani nespôsobili poškodenie orgánov.

Je to ešte len začiatok a je potrebný ďalší výskum, ale tieto údaje o overení funkčnosti koncepcie naznačujú, že micely výskumníkov naplnené glukagónom sú sľubnou liečbou inzulínom indukovanej hypoglykémie. Štúdia bola nedávno uverejnená v magazíne ACS Central Science.