Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ArtDentistic: Navigovaná chirurgia pre presné zavedenie zubného implantátu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dokonalý úsmev tvoria pekné zuby, čo však ak sa nejaký zlomí, rozpadne alebo vypadne? Ak ho zubár už nie je schopný zachrániť, či korunka by na ňom nedržala, je potrebné navŕtať do kosti zubný implantát. Táto metóda býva často zdĺhavá a bolestivá a nie každý zubár dokáže implantát osadiť tak, aby výsledný zub vyzeral prirodzene. Našťastie existuje inovatívna technológia, ktorá v tomto smere dokáže výrazne pomôcť a využíva sa aj na bratislavskej zubnej klinike ArtDentistic.

Pri bežnom zavádzaní implantátu veľmi záleží na zručnosti zubára, a tak sa môže stať, že implantát nie je umiestnený úplne dokonale, čiže výsledný zub môže byť akoby vyosený oproti ostatným. Aj preto vývojári v zubnej medicíne vytvorili technológiu Guided Surgery 3D, čiže navigovanú chirurgiu.

„Pre pacienta je to o moc jednoduchšie, predoperačne aj pooperačne. Jednoducho nemusia sa vo väčšine prípadov robiť žiadne stehy, teda nemusím odklápať lalok. Je tam menej bolesti, je tam menej invazívneho zásahu. Vo výsledku ten implantát aj tá korunka má šancu prežiť oveľa dlhšie. To tkanivo okolo bude o moc zdravšie,“ vysvetľuje MUDr. Libor Michna MSc, ArtDentistic Dental Clinic.

Všetko sa to začína CT röntgenovým skenom. Po ňom ďalej nasleduje ďalšie skenovanie zubov, ale už pomocou intraorálnej kamery. Získané údaje z oboch prístrojov sa pritom prenášajú do špeciálneho softvéru. Ten potom vytvorí komplexný virtuálny 3D model, s ktorým sa ďalej pracuje.

„Čiže sa mi to spojí dohromady. Kosť, mäkké tkanivá a korunka a pomocou softvéru ja si tam vložím implantát.

Softvér slúži len ako pomocník, stále záleží na zručnosti zubára, ktorý musí navrhnúť tvar korunky a podľa toho vie presne umiestniť implantát. To je už teda na samotnom zubárovi.

„My si to musíme vymodelovať a vidieť, ako to má byť dopredu a podľa toho to robiť. Ja by som to prirovnal k architektovi, ktorý stavia dom, vidí ten dom ešte predtým, ako je postavený. Niečo také, ako ja vidím, ako má byť ten zub postavený na istom mieste a aké má mať základy ten základný implantát.“

Z virtuálnej, softvérovej šablóny modelu sa frézovaním vyrába pomôcka, ktorá sa nazýva dlaha. Jej cieľom je zabezpečiť samotné navádzanie nástrojov pri zavádzaní implantátu na určené miesto.

„Dlaha sa mi vytvorí z prefabrikátu z umelej hmoty a ten softvér mi to vie presne dať do polohy aj do tvaru, aký ja potrebujem. Ja ten implantát zavediem presne tak, ako ho mám virtuálne naplánovaný, čiže v 3D rozmere ma nepustí vedľa ani o pol milimetra, ani hlbšie.“

Vďaka presnému 3D modelu sadne hotová dlaha do úst pacienta na mieru, pričom v mieste, kde sa má osadiť implantát je malý otvor s plastovým cylindrom dlhým asi 6 milimetrov. Do neho sa vkladá ešte špeciálny oceľový kľúč.

„Volá sa to metóda Flapless. Je to v tvare malého krúžka, cez ktorý vediem vrtáky predom dané a s presnou veľkosťou, ktoré mám napísané v protokole. Čiže ja dopredu viem presne a v akom poradí mám použiť vrták a aký vrták. Urobím si dierku do ďasna, do kosti. Postupne si pomocou kľúčov vymieňam vrtáky, až sa dostanem k veľkosti implantátu.“

Do vzniknutého priestoru sa osadí implantát v tvare cylindra alebo skrutky, ktorý sa ešte ručne dotiahne. Implantát býva kovový z titánu, no v poslednej dobe sa začína experimentovať aj s keramickými implantátmi, pričom výsledky štúdií vyzerajú sľubne.

„Po zavedení implantátu si to jednoducho skontrolujeme röntgenologicky buď CTčkom alebo röntgenom. Presvedčíme sa, či sme to dali do správnej polohy,“ hovorí MUDr. Libor Michna MSc, ArtDentistic Dental Clinic.

Implantát sa musí zhojiť a tak sa uzatvorí pomocou krytky alebo sa na neho dá spraviť dočasná korunka. Po doliečení, sa rovnako cez 3D softvér, frézovaním vytvorí zub, ktorý sa osadí na nadstavbu implantátu a pacient sa môže opäť spokojne usmievať.

Podľa odborníkov je takáto metóda navigovanej chirurgie oproti bežným postupom oveľa presnejšia, rýchlejšia a o dosť menej bolestivá. Ak teda potrebujete nový zub, je určite na mieste zistiť si o tejto metóde viac.