Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Medirex: Najväčšie centrálne laboratórium na Slovensku pre diagnostiku ochorení

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
8. 4. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina ochorení sa zdiagnostikuje na základe laboratórnych testov. U lekára vám zoberú krv a tá putuje do špeciálnych laboratórií. My sme sa boli pozrieť v najväčšom centrálnom laboratóriu na Slovensku, odkiaľ denne vychádza viac ako 100 000 výsledkov vyšetrení. Takéto množstvo už ale nezvládnu len ľudia a tak im pomáhajú technológie.

Niektoré vyšetrenia u lekára sa končia odobraním krvi. Pacient síce netuší kam jeho vzorka ďalej putuje, no zdravotnícky personál vie, že ju treba doručiť do laboratórií. Jedno z najväčších v strednej Európe, Medirex, sa pritom nachádza priamo v Bratislave. Najväčšie patrí nielen rozlohou, približne 4000 metrov štvorcových, ale aj počtom vyšetrení, ktoré sa tu denne vykonávajú.

„My máme spolu približne 10 až 15 tisíc pacientov denne. Takže v podstate denne spracujeme medzi tých 100 až 130 tisíc vyšetrení. Niekedy je to aj viac,“ hovorí pani Anna Stecová, medicínska riaditeľka, Medirex.

Všetko sa to začína ešte v ordináciách odkiaľ špecializovaný personál prevezme a doručí vzorky na príjem do laboratória. Aby sa pritom každá vzorka dostala na správne vyšetrenie, je označená jedinečným čiarovým kódom.

„Na tých klinických oddeleniach toho pacienta majú presne identifikovaného, čiže nemôže dôjsť potom k zámene tohto pacienta a k zámene tohto materiálu.“

Vzorka teda cestuje laboratóriom nielen fyzicky, ale aj elektronicky. Od vyplnenia žiadanky v počítači, cez laboratórny informačný systém, až po dodanie výsledkov lekárovi v elektronickej podobe prostredníctvom internetovej Klientskej zóny. Všetky systémy sú tiež kompatibilné a prepojené aj s eHealth.

Fyzické vzorky si pritom prevezmú laboranti z jednotlivých oddelení a začnú s vyšetreniami. Výhodou laboratórií je to, že pod jednu strechu sa dostali odborníci z rôznych oblastí.

„V podstate Medirex pokrýva kompletnú laboratórnu diagnostiku, všetky odbory, či už je to klinická biochémia, hematológia, imunológia, genetika, mikrobiológia. Naša sesterská firma Medicyt sa venuje cytológii a biopsii.“

Za modernosťou celého laboratória stoja predovšetkým technológie. V rámci nich zaujme najdlhšia automatizovaná linka pre vyšetrenie vzoriek v strednej Európe.

„Má 23 metrov. Sú tu prístroje, ktoré analyzujú jednak bežné parametre biochemické, ako je glukóza, cholesterol, kreatinín a podobne. Ale potom sú tu aj prístroje, ktorými robíme zložitejšie vyšetrenia. A len na tejto linke robíme okolo 60 až 70 tisíc vyšetrení.“

Práve z ľudských tekutín ako je krv, či moč, sa toho dá zistiť naozaj veľa. Zaujímavosťou je nepochybne test, ktorý dokáže odhaliť napríklad Downov syndróm plodu už z krvi matky.

„Vieme určiť veľmi skoro už od jedenásteho až dvanásteho týždňa, či plod, ktorý matka čaká, nie je poškodený v zmysle chromozómových aberácií chromozómu 13, 18 a 21,“ hovorí pani Anna Stecová, medicínska riaditeľka, Medirex.

Pod jednou strechou sa v centrálnom laboratóriu, testujú aj bunky a tkanivá. Tieto vyšetrenia pomocou technológií odhaľujú aj to najzákernejšie ochorenie.

„Ako prví sme zaviedli hlavne na poli cytológie krčka maternice takzvanú Liquid Base Cytológiu,“ hovorí pán Peter Vereš, medicínsky riaditeľ, Medycit.

Túto modernú metódu, pri ktorej sa dostáva vzorka na sklíčko pomocou automatizovaného stroja, posunuli v Medicyte ešte o krok ďalej, cez automatický mikroskop. Ten už v prvom kroku prezrie sklíčko ešte pred laborantami.

„Vyznačí na tom preparáte tie oblasti, ktoré lekár alebo laborant musí pozrieť. To znamená neprehliadne niečo, čo by mu mohlo utiecť v úvodzovkách a mohlo by sa stať, žeby mu unikla nejaká nádorová bunka alebo nejaká dysplastická bunka,“ uzatvára pán Peter Vereš, medicínsky riaditeľ, Medycit.

Diagnostický proces v laboratóriách zrýchlili aj pri konvenčnej cytológii, s využitím najmodernejšej technológie Focal Point. Ročne sa takto vyšetrí okolo 250 tisíc pacientok.

Technológie teda dokázali laborantov odbremeniť od množstva manuálnej práce a v neposlednom rade zrýchlili získavanie výsledkov vyšetrení. Vďaka tomu môžu lekári robiť presnejšie určovanie diagnóz a nasadiť vo veľmi krátkom čase účinnú liečbu. A práve to môže často prispieť k záchrane ľudského života.