Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Precízna metóda stimulácie miechy pomáha potláčať silné bolesti – 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

To čo dokážu technológie v zdravotníctve je naozaj úžasné. Dnes máme pre vás zariadenie, vďaka ktorému môžu niektorí pacienti stratiť silné bolesti v celom tele. Samozrejme k takému niečomu je potrebný istý operačný zákrok, no kvalitu života, akú dosiahne pacient po tom, tak to stojí za to.

Už od nepamäti sa ľudstvo snaží bojovať s bolesťou. Tá môže prísť nečakane napríklad v podobe mozgovej migrény alebo pri námahe iných častí tela, ako je chrbtica. V mnohých prípadoch pomôžu lieky, no existuje aj chronická bolesť, ktorá je pre človeka neovplyvniteľná a znepríjemňuje mu každodenný život.

„Je bolesť, ktorá vzniká po mechanickom kvázi podráždení, keď už nejaký inzult, nejaká skutočnosť narušila samotné nervové korene alebo výrazne na ne tlačí tak, že ani tieto lieky v šíreniu bolesti nezaberajú alebo sú tie dávky týchto liekov tak strašne vysoké, že ich nežiaduce účinky prevyšujú účinok daného lieku,“ vysvetľuje pán Róbert Illéš, zástupca prednostu, NCHK UNB.

V súčasnosti však už dokážu pacientom pomôcť v úľave a od bolesti inovatívne technologické metódy. S jednou takou prichádzajú aj zariadenia z dielne amerického výrobcu Boston Scientific, ktoré pomocou elektrických impulzov stimulujú konkrétne korene poškodených nervov priamo v mieche v chrbtici.

„Stimulácia miechy je tu s nami už okolo 20 až 30 rokov. No koncept elektrického výboja pre liečbu bolesti používali už Starovekí Rimania, ktorí ju liečili pomocou elektrických rají. História stimulačných zariadení v Boston Scientific siaha do roku 2005, kedy sme predstavili náš prvý precízny systém elektrickej stimulácie,“ hovorí pán David Jasiński, Boston Scientific.

Hoci samotná bolesť vzniká v určitej oblasti ľudského tela, cez nervovú sústavu prechádza miechou až do mozgu. Systém stimulácie miechy však pomocou slabých výbojov elektrického prúdu dokáže presun bolestivých informácii potlačiť.

„Jednoducho povedané, hľadáme bod v mieche, kde vymeníme jeden signál za druhý. Snažíme sa prevziať signál bolesti a premeniť ho na v podstate delikátny elektrický pocit, ktorý pacienti vnímajú v tele ako tie najjemnejšie vibrácie či ľudovo povedané mravčenie.“

Intermedical: Precízna stimulácia miechy pomáha potláčať silné bolesti

Systém elektrickej stimulácie miechy sa skladá z dvoch alebo viacerých elektród a miniatúrneho zariadenia, v ktorom sa nachádza batéria spolu s riadiacim mikroprocesorom. Keďže je každé ľudské telo jedinečné a nervové signály v ňom putujú v rozličných vlnových dĺžkach, stimulátor musí presne identifikovať len tie vzory, ktoré prenášajú bolesť. K tomu mu pomáha až 8 vlákien kontaktov, ktoré sú vložené v každej elektróde a technológia s názvom MICC.

„Je to skratka pre viacnásobné nezávislé ovládanie prúdu a umožní nám získať individuálny zdroj energie v každom jednom kontakte. Systém tak dokáže kontrolovať intenzitu elektrického prúdu od nuly až po sto percent. Tiež vieme sledovať anódy a katódy, čiže to, ako sa prúd prenáša,“ dopĺňa pán David Jasiński, Boston Scientific.

Jedna z najmodernejších metód potláčania chronických bolestí sa rozbieha už aj na Slovensku. Vyžaduje si dva ľahko invazívne chirurgické zákroky, počas ktorých sa do tela pacienta zavedú elektródy a následne sa pripojí stimulátor. Ešte predtým však musí takzvaný intervenčný algeziológ, spolu s konzílium lekárov, overiť, či je daný pacient vhodným kandidátom.

„Obvykle na návrh neurológa alebo iného algeziológa a podobne. Samozrejme aj neurochirurga, ktorí teda zvážia, že pacientovi už ďalej pomôcť bežne nemajú. Ale treba povedať, že to naozaj nie je pre ťažkých pacientov, nie je to pre bežných pacientov. Tá indikácia je naozaj veľmi prísna,“ hovorí pán Igor Martuliak, Algeziologická klinika SZU.

Ak je už rozhodnuté, vybraný pacient sa podrobí prvému zákroku. Ten sa vykoná pri plnom vedomí v lokálnej anestézii.

„Zavedieme takzvané epidurálne ihly, cez kožu, čiže je to mini invazívny výkon, do oblasti epidurálneho priestoru. To je priestor medzi samotným miechovým kanálom kosteným a obalom miechy. A cez tie ihly zavedieme elektródy,“ vysvetľuje pán Igor Martuliak, Algeziologická klinika SZU.

Technológii stimulácie miechy sa u nás venuje aj spoločnosť Intermedical. Jej zástupca dokonca asistuje počas samotného zákroku. Po zavedení elektród, na základe spätnej väzby od pacienta, nastavuje parametre stimulácie.

„Ako náhle sa zavedú elektródy tak, že teda operatér je spokojný, tak sa potom skúša naživo ešte, kým sa tie elektródy prípadne dajú pohnúť, či sa naozaj darí zastimulovať to miesto tak, aby prišiel ten želaný účinok,“ hovorí pán Juraj Porubský, Intermedical (SK + MED).

Elektródy sú počas zákroku pripojené k externému stimulátoru, ktorý dočasne nahrádza miniatúrny stimulátor. Po zašití rany s vyvedenými elektródami potom pacient zostáva v nemocnici aj s týmto zariadením na niekoľko dňové pozorovanie, počas ktorého sa testuje, či všetko správne funguje. No a aký ďalší proces ho čaká a aké výhody mu metóda precíznej stimulácia miechy prinesie, vám prezradíme už čoskoro.