Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Precízna metóda stimulácie miechy pomáha potláčať silné bolesti – 2. časť

Autor:
Ľubo Straka
Zverejnené:
6. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie a zdravotníctvo, tak dnes budeme pokračovať v predstavovaní zariadenia, ktoré funguje tak, že posiela elektrické impulzy do oblasti miechy a vďaka tomu môžu niektorí pacienti stratiť bolesti. Tento proces sa skladá z toho, že sa zavádzajú do tela elektródy. No a to, čo nasleduje potom sa dozviete dnes.

Metóda precíznej stimulácie miechy pomáha mnohým pacientom vo svete výrazne znížiť bolesti v tele. Na Slovensku sa jej venuje aj spoločnosť Intermedical a stihli ju už využiť aj prví pacienti s chronickými bolesťami.

Všetko sa začína zavedením špeciálnych elektród do tela v chrbtovej časti a pripojením pacienta na externý stimulátor. V takomto stave sa po istú dobu monitoruje funkčnosť zariadenia. No a popri tom sa samozrejme sleduje aj stav pacienta.

„Ako sa ten pacient správa, keď má stimuláciu zapnutú, či je dostatočný efekt potlačenia bolesti. A keď s istým časovým obdobím, ktoré môže byť od 3 dní až do 2 – 3 týždňov sa ukáže, že ten efekt je dostatočný, potom sa mu zavedie trvale zariadenie pod kožu, ktorým on môže viesť úplne normálny, bežný život,“ hovorí pán Róbert Illéš, zástupca prednostu, NCHK UNB.

Stimulátor sa zavádza počas operácie, pri ktorej je už pacient v plnej anestézii. Ešte pred úplným zašitím miesta, cez ktoré sa vkladal stimulátor, musí zástupca Intermedicalu skontrolovať hlavné parametre systému stimulácie miechy, aby sa predišlo zbytočnému ďalšiemu otváraniu pacienta.

„Tie správne parametre uložiť to ako program číslo 1, potom zase na inú oblasť môže byť program číslo 2 a tak ďalej. Pacient potom dostane jednoduché diaľkové ovládanie, kde má tie programy uložené a takisto si ich môže meniť. Čiže keď sa bolesť zmení, pacient sa trošku, tak povediac pohrá s číslami, tak aby mu to sedelo,“ vysvetľuje pán Juraj Porubksý, Intermedical (člen SK+MED).

Metódu elektrickej stimulácie miechy z dielne Boston Scientific už stihol vyskúšať aj prvý pacient na Slovensku, ktorému bolo toto zariadenie nedávno implantované. Stimulácia je pritom akoby ušitá na mieru každému pacientovi.

Každý má totiž svoje individuálne bolesti, ktoré sú dynamické a menia sa v čase. Systém preto umožňuje nastavovať rozličné druhy stimulácie s rozličnými frekvenciami. Od jemne masírujúcich, cez dynamickejšie pulzy, až po vysokofrekvenčnú stimuláciu pre aktívnych pacientov.

„Príklad, keď mám väčšiu bolesť, tak si dám viac percent, ako tam je. Od nula do sto percent. A ja si dám okolo tých 30 – 35 percent, že mi to ide. Vydržím polhodiny, po polhodine a potom 4 – 5 hodín mám pokoj, že nemusím. To je jak keby mravčeky vám chodili po nohe, že ani žiadna tabletka, nič, nič. To je, to je, taký som spokojný. To je ukľudnený človek,“ hovorí pán Miroslav Konár, pacient.

Intermedical: Precízna stimulácia miechy pomáha potláčať silné bolesti

Nové systémy stimulácie miechy si navyše prinášajú výhodu aj v tom, že sú plne kompatibilné s bežnými elektromagnetickými technickými zariadeniami.

„Vrátane MR prístroja alebo iných, podobných prístrojov. Čiže napríklad s týmito systémami, ktoré sú už moderné, pacient môže ísť na vyšetrenie nukleárnou magnetickou rezonanciou do 1,5 tesla bez problémov,“ dopĺňa pán Igor Martuliak, Algeziologická klinika SZU.

Stimulátor môže byť vybavený jednorazovou alebo nabíjateľnou batériou. Tá druhá sa ukázala ako vhodnejšie riešenie pre pacientov, ktorí nastavujú viacero programov pre tlmenie bolesti. Batérie nie sú pritom klasické lítium-iónové, ale lítium-titánové. Vďaka tomu získali poriadnu životnosť.

„Používame technológiu, ktorá sa prvýkrát objavila v satelitoch už v roku 1960. Pre zaujímavosť, rovnakú technológiu batérií používa NASA vo svojich výskumných zariadeniach. Takže je overená a preto ju využívame aj my. Vďaka tomu dosahuje životnosť batérie v stimulátore až 25 rokov, zatiaľ čo iné systémy majú len 10 alebo 11 rokov,“ hovorí pán David Jasiński, Boston Scientific.

V prípade bežných nabíjateľných batérií môže nastať situácia, že ak sa niekoľkokrát úplne vybije a nechá sa v tomto stave dlhšiu dobu, nebude sa dať už neskôr znova nabiť. V prípade batérií v stimulátoroch tomuto efektu zabráni technológia so špeciálnym chemickým zložením.

„Naša batéria sa nikdy kompletne nenabije a to nám umožní to, že aj pokiaľ ju pacient dlho nenabíjal, môže ju opätovne nabiť na štandardnú úroveň.“

Aj spôsob novej energie pre batériu stimulátora je vyriešený tak, aby pacienta veľmi nezaťažoval. A tak je nabíjanie bezdrôtové.

„Pacient má nabíjaciu základňu, cez ktorú nabije externú batériovú jednotku. Tú potom vloží do opasku a umiestni ju k stimulátoru pod kožou. Nabíja sa indukčne a je to jednoduché,“ dodáva pán David Jasiński, Boston Scientific.

Aj počas používania metódy zostáva pacient v starostlivosti odborníkov. Tú mu zabezpečujú certifikovaní špecialisti na túto terapiu v úzkej spolupráci so zástupcom výrobcu či dodávateľa na Slovensku.

Systémy elektrickej stimulácie miechy teda významne pomáhajú potláčať chronickú bolesť už aj pacientom u nás. Počet implantácií by sa mal pritom ročne pohybovať v desiatkach, no závisí to aj od toho, koľko vhodných kandidátov na tento zákrok sa lekárom podarí nájsť. V každom prípade sa vďaka tejto metóde môžu pacienti konečne zbaviť doslova deprimujúcich bolestí.