Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktný záchranný systém sa nafúkne po dopade na vodu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Určite by bolo lepšie a jednoduchšie hodiť topiacemu sa človekovi niečo kompaktnejšie, ako je veľké a ťažké záchranné koleso. Touto myšlienkou sa zaoberali aj vývojári drobného záchranného systému OneUp, ktorý sa zmestí do veľkosti porovnateľnej s cyklistickou fľašou na vodu. Systém OneUp sa pritom do podoby plaváka automaticky nafúkne po kontakte s vodou.

Nafukovací polyuretánový plavák OneUp spolu s pripojenou nádržkou s CO2 sa vkladá do valcového puzdra. V zbalenej forme meria OneUp na dĺžku 172 milimetrov a váži len 363 gramov. Pokiaľ je okolité prostredie suché, plavák zostáva vyfúknutý v puzdre.

Kompaktný záchranný systém OneUp sa do podoby plaváka nafúkne po dopade na vodu.

Pri kontakte s vodou sa však soľná podložka v roztoku OneUp rozpúšťa, čo spôsobí, že sa uvoľní pružina v systéme. Tá umožní to, aby sa z puzdra dostal plavák von na vodnú hladinu a nafúkol sa do svojej záchrannej podoby. Celý proces pritom trvá len dve sekundy.

Po nafúknutí môže plavák pomôcť plavcom z hmotnosťou až do 150 kilogramov. Následne sa dá opäť vyfúknuť, vložiť do puzdra s novou soľnou podložkou a celý záchranný systém je opäť pripravený na ďalšie použitie.

V zbalenej forme meria OneUp na dĺžku 172 milimetrov a váži len 363 gramov.

Kompaktný nafukovací plavák OneUp je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za finančnú podporu vo výške 49 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 99 dolárov. Pokiaľ bude kampaň úspešná a výrobca dodrží svoj plán, prvé kusy by mali byť zasielané v priebehu júla 2018.

Po nafúknutí môže plavák pomôcť plavcom z hmotnosťou až do 150 kilogramov.