Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dron Auxdron Lifeguard zachraňoval životy plavcov v Španielsku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Skupina siedmich plavcov bola túto stredu zachytená spodným spätným prúdom, ktorý ich tiahol do mora asi 70 metrov od pláže v španielskom prístave Sagunto. Potom, čo svoj ohrozený stav signalizovali jednému zo záchranárov, bol na ich záchranu zo svojho stanoviska vypustený dron Auxdron Lifeguard.

Tento záchranársky dron má na svedomí španielska start-up spoločnosť GeneralDrones. Model s názvom Auxdron Lifegueard disponuje až ôsmimi vrtuľami, ktoré sú po dvojiciach rozložené na štyroch ramenách. Vodotesné telo dronu je vyrobené z uhlíkových vlákien. Maximálna doba letu na jedno nabitie je udávaná na 34 minút, no ak nesie úžitkové zaťaženie v podobe dvoch nafukovacích záchranný viest, skráti sa na 26 minút.

Počas stredajšieho incidentu bol dron pilotovaný pobrežným operátorom Diegom Torresom, ktorý ho na diaľku navigoval k zúfalým plavcom zachyteným spodným spätným prúdom. Operátor bol presne informovaný o situácii prostredníctvom rádiovej komunikácie s plavčíkom a navigáciu dronu upravoval aj s pomocou záberov zo zavesenej kamery, ktorá ich vysielala v reálnom čase.

Dron Auxdron Lifegueard disponuje až ôsmimi vrtuľami, ktoré sú po dvojiciach rozložené na štyroch ramenách a jeho vodotesné telo je vyrobené z uhlíkových vlákien.

V momente, keď sa dron dostal k plavcom, podľa videa bolo vidieť, že jedna žena mal obzvlášť vážne problémy počas boja proti spodnému spätnému prúdu. Preto sa Torres rozhodol k nej z dronu spustiť jednu z pripútaných nafukovacích záchranných viest. Vesta sa po dopade na morskú hladinu automaticky nafúkla a keď si ju žena nasadila, operátor ju z dronu odpojil.

Medzitým dorazili záchranári na vodnom skútri, naložili ženu a priviezli ju v bezpečí na breh. Dron Auxdron Lifeguard sa potom naďalej pohyboval nad zvyšnými plavcami, sledoval ich a označoval ich pozíciu, kým boli tiež vyzdvihnutí záchranármi.

Maximálna doba letu dronu Auxrdon Lifeguard je 34 minút, no ak nesie dve nafukovacie záchranné vesty, skráti sa let na 26 minút.