Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

OGarden Smart: Vypestujte si zeleninu a ovocie priamo u vás doma

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Život v preplnenom meste neprináša veľa možností, ako sa dostať k čerstvej zelenine a ovociu, teda pokiaľ človek nemá niekde vlastnú záhradku. No vďaka inovatívnemu riešeniu OGarden Smart si môžete rastliny vypestovať v rotujúcom kolese so svetlom priamo vo svojom byte či dome.

OGarden Smart vychádza z minuloročného úspešného pôvodného modelu OGraden. V druhej generácii domácej záhradky môže používateľ pestovať naraz až 90 rastlín, vrátane listovej zeleniny, byliniek, cherry paradajok, papriky, jahôd a jedlých kvetov. Pohľady priťahujúce koleso pojme naraz 60 rastlín, zatiaľ čo spodná časť, v podobe skrinky s LED osvetlením, môže byť domovom pre ďalších 30 rastlín.

Novinkou vo verzii OGarden Smart je systém pre automatické zavlažovanie z nádrží v základni, ktoré dokážu zavlažovať rastliny približne 10 dní. Systém varuje používateľa, ak je stav vody v nádržiach nízky a je potrebné vodu doplniť. V strede kolesa sa nachádza nízkoenergetické LED osvetlenie, ktoré po celý rok zabezpečí relatívne lacný zdroj svetla pre rastliny. Vývojári sa pohrali aj s celkovým dizajnom a nový model je tak o niečo štíhlejší a ľahší ako jeho predchodca. OGarden Smart s rozmermi 134,6 x 73,65 x 38,1 cm pritom čerpá len 120 W energie.

Domáca záhradka OGarden Smart.

Domáce záhradkárstvo sa začína objednaním semien od výrobcu, ktorú ssú v zemine obalenej fóliou a takto zabalené sa umiestnia do skrinky pod koleso. Používateľ potom len stlačí tlačidlo štart a OGarden Smart sa už postará o svetlo aj závlahu. Pokiaľ vám nevyhovuje zoznám dostupných rastlín, môže si nakúpiť vlastnú zeminu a obľúbené sadenice. Rastliny v skrinke by mali byť o tri týždne dostatočne veľké na presun a osadenie do špeciálnych kvetináčov vo vnútri kolesa. Zvyčajne o 30 až 40 dní po výsadbe sa môže začať zber.

Vďaka OGarden Smart tak ľudia môžu ušetriť za nákupy a najmä získajú prísun čerstvej zeleniny a ovocia po celý rok. Vývojári umiestnili domácu záhradku OGarden Smart na start-up portál Kickstarter, kde sa už podarilo niekoľkonásobne prekonať cieľovú sumu, a kde sa dá získať za finančnú podporu 729 CAD (približne 527 EUR). Distribúcia prvých kusov by sa mala začať už v priebehu mája tohto roku.

Domáca záhradka OGarden Smart.

Domáca záhradka OGarden Smart.