Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Diaľkovo ovládaná záchranná bójka sama včas dorazí k topiacemu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 7. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sú záchranári upozornení na plavca v ťažkostiach, čas hrá kritickú rolu. Našťastie vďaka moderným technológiám majú záchranári k dispozícii viaceré asistenčné zariadenia. Jedným z najnovších je záchranná bójka Dolphin 1, ktorá sa dá ovládať z pevniny a s pomocou motorov sa sama dokáže dostať k plavcovi.

V prípade, ak záchranný tím dostane upozornenie, že má nejaký plavec vo vode problémy, môže hodiť motorizovanú bójku do vody. Bez toho, aby sa záchranár musel čoby len dotknúť vody môže s pomocou diaľkového ovládača aktivovať záchrannú bójku a nasmerovať ju na miesto, kde sa nachádza plavec v núdzi. Dosah prenosu bezdrôtového signálu z diaľkového ovládača k záchrannej bójke je až 500 metrov. Ak by sa nebodaj bójka prevrátila rozbúrenými vlnami, operátor ju na diaľku vie ľahko prevrátiť naspäť.

Diaľkovo ovládaná záchranná bójka Dolphin 1.

Plastový trup v jasnej oranžovej farbe má vpredu umiestnený gumenú ochranu, ktorá minimalizuje zranenia, ktoré by mohol spôsobiť náraz bójky do plavca. Na vrchu sú umiestnené dve svetlá, ktoré sú viditeľné v tme alebo v zlom počasí. Vrtule, ktoré bójku poháňajú, sú umiestnené v uzavretom kovovom puzdre, aby sa plavec o ne nezranil, alebo aby sa do nich nezamotali trosky alebo rastliny.

Diaľkovo ovládaná záchranná bójka Dolphin 1.

Maximálna rýchlosť záchrannej bójky Dolphin 1 je 15 km / h a výdrž batérie na jedno nabitie je približne 30 minút. Bójka s rozmermi 115 x 83 x 21 centimetrov a váhou 13 kilogramov je dostatočne veľká na to, aby na nej mohol ležať vyčerpaný plavec. Ten sa môže pridržiavať lán okolo okraja bójky alebo sa môže držať rukovätí, kým ho Dolphin 1 nevráti späť bezpečne na breh. Bójka môže tiež poslúžiť aj na to, aby previezla záchranára k niekomu v problémoch a pomohla mu ho udržať nad vodou, kým nedorazí záchranný čln.

Spoločnosť OceanAlpha, so sídlom v Hongkongu, oznámila, že jej diaľkovo ovládaná záchranná bójka Dolphin 1 vstúpila do sériovej výroby a je k dispozícii za odporúčanú maloobchodnú cenu 5 500 dolárov.

Diaľkovo ovládaná záchranná bójka Dolphin 1.