Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vývojári z OmniVision vytvorili najmenší obrazový snímač na svete

Vývojári z OmniVision vytvorili najmenší obrazový snímač na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť OmniVision oznámila, že jednotka OV6948 bola uznaná komisiou Guinessových svetových rekordov za najmenší komerčne dostupný obrazový snímač na svete. Spoločnosť ho teraz vtesnala do nového miniatúrneho kamerového modulu.

Najmenší obrazový snímač na svete OmniVision OV6948 meria iba 0,575 x 0,575 x 0,232 mm a výrobca ho nainštaloval do kompletného kamerového modulu OVM6948 CameraCubeChip s rozmermi 0,65 x 0,65 x 1,158 mm. Modul sa dá použiť v katétri alebo endoskope s priemerom 1 mm pre vytváranie farebných snímok v rozlíšení 200 x 200. Snímač zo zadným osvietením má zorné pole 120 stupňov, ohniskovú vzdialenosť 3 až 30 mm a je schopný zachytiť video rýchlosťou až 30 snímok za sekundu.

Okrem potenciálneho použitia v neuro, srdcových, miechových a artroskopických postupoch by táto technológia mohla nájsť uplatnenie aj v stomatologických, veterinárnych a priemyselných aplikáciách.

Kamerový modul OmniVision OVM6948 CameraCubeChip.

Podľa spoločnosti OmniVision boli doterajšie postupy vyšetrení najmenšej anatómie tela vykonávané buď na slepo alebo s použitím snímok v nízkej kvalite z fibroskopov, keďže existujúce kamery boli príliš veľké a opakovateľne použiteľné endoskopy sú zasa finančne nákladné. Nový kamerový modul OVM6948 CameraCubeChip však prináša kompaktné riešenie pre snímanie vo vysokej kvalite, ktoré sa dá použiť pri fibroskopii, katétroch a endoskopoch. Takéto kompaktné jednorazové zdravotnícke pomôcky by mohli navyše zlepšiť pohodlie pacienta a skrátiť čas zotavenia.