Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kovová 3D tlač prináša nádej pre liečbu Parkinsonovej choroby

Kovová 3D tlač prináša nádej pre liečbu Parkinsonovej choroby
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Globálna strojárenská spoločnosť Renishaw vyvinula pre organizáciu North Bristol NHS Trust zariadenie, s ktorým je možné presne aplikovať novo testovaný liek. Ten pod názvom GDNF (Glial Cell Line Derived Neurotrophic Factor) dáva nádej na regeneráciu dopamínu v mozgových bunkách pacientov s Parkinsonovou chorobou a tým aj na zmiernenie jej príznakov.

Počas štúdie bol 42 pacientom implantovaný do lebky titánový port z 3D tlačiarne. Prostredníctvom neho bol pomocou štyroch mikrokatétrov dopravený liek GDNF do putamenu, kľúčovej oblasti mozgu pre motorické funkcie. Katétre pacientom voperoval chirurgický robot Renishaw neuromateTM. Prípravu nového systému podávania liekov spoločnosť Renishaw konzultovala s neurochirurgom profesorom Stevenom Gillom. Najväčšou výzvou bolo vyvinúť praktickú metódu, ako prekonať hematoencefalickú bariéru.

Štúdia bola financovaná spoločnosťou Parkinson's UK s podporou The Cure Parkinson's Trust a spolupracovala na nej asociácia North Bristol NHS Trust. Výsledky oznámené 27. februára 2019 ukázali, že systém podávania liekov funguje efektívne a spoľahlivo; podobné zariadenie vyvinuté spoločnosťou Renishaw pod názvom 'neuroinfuse ™' sa teraz používa v ďalších klinických štúdiách.

„Táto štúdia ukázala, že môžeme bezpečne a opakovane aplikovať liek priamo do mozgu pacienta v priebehu niekoľkých mesiacov pomocou malého implantovaného portu, ktorý je umiestnený na koži za uchom," vysvetlil profesor Steven Gill. „Ide o skutočný prelom v našich možnostiach liečiť neurologické ochorenia, ako je Parkinsonova choroba, pretože väčšina účinných liekov sa nedokáže dostať do krvného obehu mozgu kvôli jeho prirodzenej ochrannej bariére."

„Aj pri nízkej dávke sme u pacientov zaznamenali zlepšenie, čo nás veľmi povzbudilo," dodal profesor Gill. „Teraz je potrebné pristúpiť ku konečnej klinickej štúdii s použitím vyšších dávok a k tomu naliehavo potrebujeme zabezpečiť financovanie. Verím, že sa nám týmto prístupom podarí zaviesť prvú neuro-restoratívnu liečbu pre ľudí, ktorí trpia Parkinsonovou chorobou, čo pre nás predstavuje veľkú nádejou do budúcnosti."

„Je nesmierne povzbudivé zaznamenať zmeny pri röntgenových snímkach mozgu, ktoré ukazujú, že liek GNDF účinkuje, a že sa nám podarilo docieliť jeho presnej distribúcie v mozgu," vysvetlil Paul Skinner, generálny riaditeľ neurologických produktov spoločnosti Renishaw. Skinner vidí veľký potenciál novej metódy pre budúce štúdie Parkinsonovej choroby a experimentálnej liečby iných neurodegeneratívnych ochorení a nádorov mozgu.

Výsledky štúdie možno nájsť v publikáciách / na weboch Brain a Journal of Parkinson's disease. Ďalšie informácie o systéme podávania neuroinfuzných liečiv nájdete na tejto adrese:

https://www.renishaw.com/en/neuroinfuse-drug-delivery-system--42358

Výsledky prelomovej klinickej štúdie a súčasne jedného z najambicióznejších lekárskych pokusov, ktorý trval vyše piatich rokov, boli zverejnené v dvojdielnom dokumentárnom programe BBC nazvanom: Skúšobná aplikácia nového lieku na Parkinsonovu chorobu: Zázrační liečba? Zhrnutie dokumentu nájdete na tejto adrese: https://www.youtube.com/watch?v=u7zwRNyRz24.

Globálna strojárenská spoločnosť Renishaw vyvinula pre organizáciu North Bristol NHS Trust zariadenie, s ktorým je možné presne aplikovať novo testovaný liek.

(Zdroj: Tlačová správa Renishaw)