Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prístroj na meranie tuku Bello vysiela svetelné impulzy až do brucha

Prístroj na meranie tuku Bello vysiela svetelné impulzy až do brucha
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci veľa ľudí zvyčajne zviera svoje brucho, aby zistili, ako veľmi strácajú tuk pri diéte, je to v skutočnosti iba orientačná miera ich podkožného tuku. Nový prístroj na meranie tuku Bello však ide o niečo hlbšie a využíva svetelné impulzy na meranie takzvaného viscerálneho tuku (vnútrobrušný tuk).

Zatiaľ čo podkožný tuk sa nachádza priamo pod kožou a nad hornými časťami brušných svalov, za týmito svalmi sa nachádza aj viscerálny tuk. To znamená, že jeho úroveň sa nedá merať jednoduchým zovretím brušnej kože medzi dvoma prstami. Je však dôležité vedieť, koľko viscerálneho tuku je v tele prítomného, pretože jeho nadmerné množstvo býva spojené so zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, cukrovka a steatóza pečeňe (stukovatená pečeň).

Prístroj na meranie viscerálneho tuku Bello

V tomto smere by mohol pomôcť nový prístroj na meranie viscerálneho tuku s názvom Bello. Používa sa tak, že sa priloží k pokožke brucha a vysiela impulzy svetla v rôznych vlnových dĺžkach, blízkych k spektru infračerveného svetla. Časť tohto svetla sa absorbuje tkanivom, zatiaľ čo zvyšok je rozptýlený a odráža späť do zariadenia. Na základe analýzy týchto výrazných signálov odrazu je prístroj Bello údajne schopný určiť podkožnú aj viscerálnu hustotu tuku v skenovanej oblasti.

Tieto údaje potom prenáša cez Bluetooth do sprievodnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android, ktoré sú v prehľadnej forme zobrazené na displeji smartfónu alebo tabletu. Ak je úroveň viscerálneho tuku nebezpečne vysoká, zobrazí sa varovanie, spolu s odporúčaniami na riešenie tohto problému.

Prístroj na meranie viscerálneho tuku Bello

Podľa vyjadrenia vývojárov bola presnosť prístroja Bello potvrdená testami v „renomovanej univerzitnej nemocnici“, kde sa zistilo, že jeho hodnoty silne korelujú s hodnotami tradičných klinických systémov pre meranie tuku v tele. Ďalej sa tvrdí, že Bello by malo byť lepšie v porovnaní so zariadeniami, ktoré využívajú technológiu bioelektrickej impedancie (BIA), pretože hodnoty nie sú ovplyvnené úrovňou hydratácie používateľov.

Nový prístroj na meranie tuku Bello je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za finančnú podporu vo výške 170 EUR. Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 341 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v priebehu júna 2020.

Prístroj na meranie viscerálneho tuku Bello