Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aké opatrenia by mala EÚ zaviesť v boji proti koronavírusu?

Aké opatrenia by mala EÚ zaviesť v boji proti koronavírusu?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nový koronavírus SARS-CoV 2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19, sa rozšíril po celom svete. Aj kvôli znepokojujúcej situácii v Taliansku sa preto Európska únia musí zaoberať riešeniami, ako zabrániť jeho masívnemu šíreniu. Aké kroky by mali teda členské štáty podniknúť? S niekoľkými návrhmi prišla aj najväčšia politická skupina v Európskom parlamente.

Doktor Peter Liese, ktorý je členom výboru európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, chce, aby Európska únia zaujala mimoriadne aktívny postoj k prevencii proti novému typu koronavírusu a rovnako aj stimulovala ekonomiku členských štátov.

„Potrebujeme zlepšiť koordináciu v Európskej únii. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb by malo čo najskôr navýšiť stav pracovníkov. A samozrejme je potrebné spolupracovať z pohľadu liečby a očkovania,“ hovorí Peter Liese, člen Skupiny Európskej ľudovej strany (EPP Group).

Zatiaľ čo zdravotná politika je národnou zodpovednosťou, Skupina Európskej ľudovej strany tvrdí, že Európska únia by mala koordinovať obmedzenia v cestovaní, v školstve a v súvislosti s verejnými podujatiami. Európska únia by mala tiež zlúčiť svoje snahy aj s dodávateľmi liečiv a zdravotníckych pomôcok.

„Už pred niekoľkými týždňami, keď sme ešte nevedeli, akú krízu spôsobí koronavírus v Európe, že je potrebné riešiť nedostatok liekov. Tento problém sa dotýka každého obyvateľa a mal by byť najvyššou možnou prioritou. Členské štáty by mali spolupracovať, aby bolo možné prekonať nedostatok dodávok.“

Kríza teda ešte viac nalieha na zvýšenú potrebu vlastného zabezpečenia dodávok pre Európu, aby sa znížila závislosť na liečivách a zdravotníckych potrieb z iných krajín.

„V tomto smere potrebujeme byť čo najviac aktívni. Opatrenia by mali byť intenzívne alebo dokonca povinné, aby sme neboli závislí od jednej fabriky v Číne alebo v Indii,“ dodáva Peter Liese, člen Skupiny Európskej ľudovej strany (EPP Group).

Šírenie nákazy novým koronavírusom má dopad aj na ekonomiku členských krajín. Odborníci preto vyzývajú k flexibilnejšej interpretácii pravidiel Európskej únie o štátnej pomoci, s cieľom pomôcť spoločnostiam, ktorým kríza spôsobuje problémy. Použiť by sa mohli financie z inštitúcií, ako je Európsky fond pre strategické investície alebo Európska investičná banka.

„Musíme všetci ťahať za jeden povraz. Mali by sme využiť všetky flexibilné možnosti pre stabilitu a rast. Aby sme použili financie z Európskeho fondu alebo lacné pôžičky od Európskej investičnej banky, najmä pre podporu malých a stredných podnikov,“ hovorí Esther de Lange, podpredsedníčka Skupiny Európskej ľudovej strany (EPP Group).

Aj takéto opatrenia by teda mohli pomôcť v boji proti zákernému vírusu. Dôležité je, aby sa ľudia riadili pokynmi štátu a nepodceňovali súčasnú situáciu.