Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čo všetko vieme o novom koronavíruse? - 3. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rozhodne môžeme povedať, že vďaka ochoreniu COVID-19 je v pohotovosti a plnom nasadení celý svet. Aj ten vedecký. Odborníci popri liečive neustále hľadajú aj nové možnosti testovania. Aby bolo totiž testovanie presné, musí sa urobiť v niekoľkých cykloch a výsledok tak získame až po niekoľkých hodinách. Už 13.marca 2020 sa však svet dozvedel veľmi pozitívnu správu. Spoločnosti Roche Diagnostics sa podarilo vyšetrenie vzoriek z výterov pacientov opäť o niečo zrýchliť.

Testovanie vzoriek pacientov na ochorenie COVID-19 je pomerne zdĺhavé a trvá asi 3,5 hodiny. Vývojári z Roche Diagnostics sa však rozhodli zapracovať na inovácii, ktorá by testy zrýchlila. Výsledkom je tak prvý komerčný test na nový koronavírus, ktorý umožní rýchle a spoľahlivé testovanie na bežne dostupných veľkokapacitných prístrojoch cobas 6800 a cobas 8800.

Testovanie pomocou systémov cobas pritom zahŕňa špecifickú kvalitatívnu detekciu nukleových kyselín z nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie dýchacích ciest. Testujú sa nazofaryngeálne a orofaryngeálne vzorky, čiže výtery z nosohltana a z úst pacienta prostredníctvom tampónov.

„Teraz sa klasicky robia analýzy tak, alebo sa testy robia tak, že sa vzorka po vzorke sa nejakým procesom spracováva, čaká sa a vyhodnocuje. Týmito prístrojmi môžeme tých vzoriek tam vložiť naraz veľmi veľa a stroj ich automaticky analyzuje a poskytuje nám výsledky. Čiže toto je tá obrovská výhoda,” vysvetľuje pán Róbert Mistrík, CEO, Bitmoderna.

Automatizované testovacie systémy Roche tak dokážu poskytnúť výsledky testov z až 96ich vzoriek už za približne tri hodiny. Systém cobas 8800 je pritom mimoriadne efektívny.

„Dokáže diagnostikovať okolo 4 000 vzoriek denne,” dodáva pán Róbert Mistrík, CEO, Bitmoderna.

Plne automatizované prístroje sú určené na použitie vyškoleným personálom v nemocniciach, v klinických laboratóriách a vo vysunutých pracoviskách. Tie by tak mohli po celom svete potenciálne spracovať milióny testov mesačne, ktoré môžu byť rozhodujúce v boji proti tejto závažnej chorobe.

Hoci systémy cobas poskytujú negatívnu, pozitívnu aj vnútornú kontrolu, spoločnosť Roche upozorňuje, že negatívne výsledky stále nemusia vylúčiť infekciu novým koronavírusom a musia sa kombinovať s klinickými pozorovaniami a s anamnézou pacientov, ako aj s ďalšími epidemiologickými informáciami.